Nettgründer og forfatter: – Internett trenger regulering

Publisert: 28. januar 2015 kl 07.00
Oppdatert: 28. januar 2015 kl 08.27

I sin nye bok "The Internet is not the Answer" tar forfatter og gründer Andrew Keen på seg jobben med å be om mer regulering på nettet. Han har en lang vei å gå. Journalister som skriver om nye nettselskaper og innovasjoner, har en tendens til å vinkle på at nettet gir ny vekst og fremgang. Keen mener tvert imot at internett har skuffet på en rekke områder. 

I sin anmeldelse av boken skriver magasinet Economist at Keen er misfornøyd med utviklingen av nettet. Det er et typisk britisk understatement – sjokkert er mer dekkende. Han mener internettet fører til økt ulikhet, egoisme og narsisissme – uten å gi mange av de lovde fordelene som økt spredning av demokrati og kunnskap. 

Selv er Keen en britisk-amerikansk entrepreneur som står bak en rekke oppstartselskaper. Likevel har han hatt mest suksess som forfatter av bøker som peker på at internett kanskje ikke er så frigjørende som den gjengse oppfatning skulle tilsi.

I den forrige boken, "The Cult of the Amateur", angriper han ideen om at fremveksten av amatører på nettet styrker samfunnet. Tvert imot mener han det svekker oss, gjennom en gradvis nedbygging av «den profesjonelle» – enten han er grafiker, regnskapsmann eller journalist.  

 

 

Omslaget på boken: The internet is not the answer.

Foto

Andrew Keen

Fikk syrerne det bedre med twitter?

Saken fortsetter under annonsen

I den nye boken fortsetter han der han slapp i den forrige: Nye apper som Snapchat og Instagram fører ikke til meningsfylt endring, hevder Keen. Det han ser, er økende selvopptatthet og egoisme. Mens nettfolk holder frem den arabiske våren som bevis på sosiale mediers evne til å påvirke samfunnet, svarer Keen umiddelbart:

– Hvilken endring fikk vi egentlig med den arabiske våren? Ikke til det bedre, sier han.

Og tiraden stopper ikke der. Varsleren Edward Snowden viser at staten bruker nettet til storstilt overvåkning. Fremveksten av milliardselskaper som Facebook og Google forsterker ulikhet gjennom et spill der «vinneren-tar-alt».

Når selskaper som Uber blir hyllet av teknologipressen for å bryte ned taxi-bransjen, er også middelklassen en av taperne i Keens øyne. Og han frykter at de samme kreftene skal automatisere bort de fleste andre yrker på samme måten. Blant annet peker han på at libetarianisme, troen på frie markeder uten innblanding fra myndighetene, er utbredt blant eliten i Silicon Valley, som den innflytelsesrike Peter Thiel, gründeren bak paypal og overvåkningselskapet Palantir.

«Internett er fint på mange måter, men uten regulering – slik situasjonen er i dag – er vi i ferd med å få en selfie-økonomi»

Andrew Keen

 

Keen sammenligner med hvordan man har regulert tidligere industrielle revolusjoner. Hadde vi ikke regulert arbeidstiden i fabrikkene, ville bilene våre vært laget av barn som jobber døgnet rundt. Og hadde vi ikke hatt begrensninger på fabrikkenes utslipp, ville klimaet hatt enda dårligere kår, mener han.

Saken fortsetter under annonsen

– Internett er fint på mange måter, men uten regulering – slik situasjonen er i dag – er vi i ferd med å få en selfie-økonomi, sier Keen. 

For å løse problemene foreslår han utstrakt regulering, slik alle tidligere teknologiske gjennombrudd har måttet gå igjennom. Forskjellen fra tidligere industrielle revolusjoner er at internettrevolusjonen skjer globalt og i stor grad utenfor myndighetenes rekkevidde. Med unntak av sensuren i land som Kina er det få innskrenkninger på hva som er mulig på nettet. Selv det som er strengt ulovlig, har levende forum på nettets mørkeste sider.

Som det fremgår av videoen under, er Keen en dyktig debattant. Det kan fort skje at han blir den fremste blant kritikerne av internettets utvikling. 

Den mest rungende forherligelsen av internett er kanskje over, likevel kan det være nyttig å ha en skeptiker som Keen der for å minne om at all endring ikke alltid fører til det bedre. 

I denne videoen diskuterer han med Techcruch sin europa-redaktør, Mike Butcher, om hvorvidt internett bør reguleres. Videoen er fra en konferanse avholdt i München sist uke.  

 

Saken fortsetter under annonsen