Oljegründer Jon Gjedebo har starter mer enn 60 selskaper.

Foto

Ken Lennox

Vikingen

Publisert: 17. februar 2015 kl 09.30
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.56

Gjedebo ble milliardær da han solgte Hitec, bedriften som tok oljeboring offshore fra steinalderen til dataalderen. Mange kaller ham den fremste oljegründeren.

Gjedebo grunnla sin første bedrift i 1973, og ble raskt kjent som en type som fant nye løsninger på eksisterende problemer. Styringssystemene for oljedrilling som han utviklet, ble tidlig beskrevet som svært innovative. På denne tiden var automasjon et ukjent fenomen i industrien. Gjedeboes prosjekt var å lære opp kundene i de nye produktene han hadde utviklet. Firmaet hadde en organisk vekst helt frem til 1985. Så ble Gjedebo alvorlig syk.

– Da bestemte jeg meg for å bygge opp noe som var større enn meg selv. Det var viktig for meg at selskapet skulle kunne videreføres, sier han.

I dette arbeidet lærte han å bli mer forsiktig med pengebruken.

– Det avgjørende for å lykkes var at jeg lærte å vurdere mennesker. Det er helt avgjørende at kvaliteten på dine ansatte er på toppnivå, sier han.

Byråkrati vs. system

Når selskapet ditt vokser, får du som gründer ofte en utfordring når du også skal være leder. Denne utfordringen mener Gjedebo han klarte å styre unna.

Saken fortsetter under annonsen

– Som gründer har jeg alltid vært en del av teamet. Dette har bidratt til at det ikke har vært så problematisk å være leder, sier han. Han legger til at han aldri har levd på firmaets resultater, kun på lønn.

Gjedebo mener at en av hans styrker er at han har et klart syn på hvordan en bedrift bør ledes. Grunnpilarene gjør at skuta ikke så lett går ut av kurs.

– Gjennom årene har jeg utviklet en evne til å kunne sette sammen det beste laget. Jeg er en sterk motstander av byråkrati, men samtidig er jeg en varm tilhenger av system. Dette er ingen motsetning, mener han.

Nav

Når Gjedebo forklarer sitt investeringsselskap Styrbjørns forretningsmodell, bruker han et nav som metafor. For hvert nytt forretningsområde, søker han å skape et nytt nav, der han jobber for å finne de beste personene. For å skape vekst. Dette har han gjort med rundt 60 ulike bedrifter. Flere av dem har blitt børnotert.

Styrbjørn AS (navnet på en svensk viking, red.anm.) har fire nav: Hitec Vision (private equity), Hitec Industries (investering), Grunnstein (eiendom) og China (industripark).

– Alle navene vokser, gliser Gjedebo.

Saken fortsetter under annonsen