Vestens syn på Saudi-Arabia i ferd med å endres

Publisert: 8. desember 2015 kl 11.16
Oppdatert: 8. desember 2015 kl 11.18

Det er Financial Times innflytelsesrike utenrikskommentator Gideon Rachman som har prøvd å lese en større trend ut fra stemningsskiftet i Vesten.

Neste overalt hvor man snur seg finner man i dag kritikk av Saudi-Arabia. Da svenske politikere nylig kritiserte regimet offentlig, var de ikke alene om det. Den tyske vise-kansleren Sigmar Gabriel har anklaget regimet for å finansiere islamistisk ekstremisme. Og i Storbritannia har Lord Ashdown, forhenværende leder for Liberal Democrats, krevd en granskning av pengene som flyter fra Saudi-Arabia og hellig krig, Jihad.

Fremveksten av IS og terrornettverket med Kalifatiske ambisjoners evne til å dominere media har bidratt til at kritikken mot Saudi-Arabia vokser, mener Rachman som ser paralleller fra saudisk-støttet Wahhabisme og IS sitt verdenssyn.

Men så langt har ikke kritkken gitt seg utslag i kraftige endringer i politikken. Da regner Rachman med at USA er i ferd med å normalisere forholdet til Iran, det saudiske regimets erkemotstander. Han tror ikke det vil bli like harmonisk som under Shan av Iran. Og dessuten har amerikanerne solgt 24 milliarder dollar i våpen til Saudi-Arabia bare de siste 18 månedene, så forholdet er fortsatt noenlunde inntakt, tror han.

Likevel kan man ikke avskrive folkets røst fullstendig. Kanskje det er på tide å kreve av Saudi-Arabia at de må tillate at andre religioner praktiseres i sitt eget land, eller hvis de nekter,  slutte å la dem finansiere byggin av moskeer i andres land, foreslår Rachman.

Saken fortsetter under annonsen