Verdens CO2-utslipp kan likevel ha steget i fjor

Publisert: 21. september 2015 kl 08.55
Oppdatert: 21. september 2015 kl 09.06

Beregninger av globale klimautslipp er omstendelig arbeid, og IEA var tidlig ute da byrået i vår presenterte et anslag for 2014.

Her sto det at CO2-utslippene fra verdens energiproduksjon lot til å være uendret fra året før – samtidig som verdensøkonomien fortsatte å vokse.

Nyheten vekket oppsikt, siden CO2-utslippene tidligere bare har sluttet å stige under økonomiske kriser. Bakgrunnen for IEAs anslag var nye tall fra Kina som viste at landets kullforbruk hadde sunket.

Tallene er imidlertid usikre, i likhet med mye annen økonomisk statistikk fra Kina. Senere er det lagt fram nye tall som tyder på at kullforbruket steg, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg mener IEA var for tidlig ute, sier Glen Peters ved forskningsinstituttet CICERO til NTB.

– Trolig uendret

Grunnen til at de kinesiske tallene er viktig for å beregne globale CO2-utslipp, er at Kina har verdens største utslipp av klimagasser.

Kina sto for nesten 30 prosent av verdens CO2-utslipp fra energiproduksjon og industri i 2013, ifølge europeiske beregninger.

Siden Kina vanligvis ikke offentliggjør egne utslippstall, må forskere og eksperter prøve å beregne utslippene basert på annen kinesisk statistikk. Svakheter både i metodene og statistikken gjør resultatene usikre.

En av årsakene til fjorårets kullforvirring er bruk av forskjellige typer kull med ulike egenskaper og utslipp når det forbrennes, ifølge Reuters.

– Det mest sannsynlige er at Kinas kullforbruk var uendret i 2014, sier Peters.

Økonomisk nedtur

Usikre tall for energiforbruket gjør at kinesiske myndigheter innimellom må gå tilbake og gjøre store endringer i anslag for tidligere år.

Forskere ved Harvard-universitetet i USA mener Kinas CO2-utslipp kan ha vært mye lavere enn tidligere antatt helt siden årtusenskiftet. I 2013 kan de reelle utslippene ha vært 14 prosent lavere enn antatt, ifølge en ny studie hvor også Glen Peters har deltatt.

I år tror han Kinas kullforbruk ganske sikkert vil gå ned. Men årsaken nå er at det står dårligere til med den kinesiske økonomien – ikke myndighetenes miljøtiltak.

Dermed er det sannsynlig at forbruket vil stige igjen når økonomien etter hvert bedrer seg.

– Imponerende innsats

Selv om det neppe er kinesiske miljøtiltak som bremser kullforbruket nå, har tiltakene vært omfattende de siste årene.

Kinas regjering har erklært krig mot forurensing og brukt store ressurser på klimavennlig fornybar energi.

– Omfanget av det de har gjort, er veldig imponerende, sier Peters.

I et land med nesten 1,4 milliarder innbyggere kan en prioritert offentlig satsing naturlig nok få stor effekt. Kinas raskt økende produksjon av solceller er en viktig årsak til at prisen på solenergi har stupt over hele verden.

For å få bedre oversikt over Kinas egne utslipp mener Peters det er viktig å få krav om rapportering av utslippstall inn i den internasjonale klimaavtalen som skal vedtas senere i år.

– Avtalen blir svak hvis den ikke gir uavhengige forskere mulighet til å sjekke at landene gjør det de sier de skal gjøre, framholder han. (©NTB)

 

 

Fakta om verdens største utslippsnasjoner

Oversikten viser anslag for CO2-utslipp, målt i milliarder tonn, fra landenes energiproduksjon og industri i 2013. Anslaget for Kina er usikkert, og det reelle tallet kan være lavere.

  • Kina: 10,3
  • USA: 5,3
  • EU: 3,7
  • India: 2,1
  • Russland: 1,8

(Kilde: JRC/PBL )

 

Saken fortsetter under annonsen