Statsministeren Ahmet Davutoglu foran et tyrkisk flagg og et bilde av president Tayyip Erdogan under et valgkamparrangement i Istanbul i forrige uke.

Foto

Murad Sezer / Reuters / NTB scanpix

Velgerne stanset Erdogans grunnlovsendring

Publisert: 8. juni 2015 kl 09.08
Oppdatert: 24. november 2021 kl 03.24
Det er klart etter at nesten alle stemmene fra søndagens valg på ny nasjonalforsamling er talt opp.

Erdogans parti AKP hadde håpet på to tredels flertall for å endre grunnloven og gi presidenten mer makt. I stedet må partiet belage seg på en annen, helt ny politisk erfaring: Koalisjonsforhandlinger.

Årsaken er at AKP for første gang siden 2002 har mistet sitt rene flertall i nasjonalforsamlingen.

– Vår nasjons beslutning er endelig. Alle politiske partier har et ansvar for å respektere den beslutningen, sa statsminister Ahmet Davutoglu i en tale fra balkongen til partihovedkvarteret i hovedstaden Ankara søndag kveld.

– Velsignet marsj

Statsministeren hevdet også at AKP er valgets vinner, tross kraftig tilbakegang fra forrige valg i 2011.

Mens partiet da fikk 49,8 prosent, har oppslutningen nå sunket til 41 prosent. Det moderate islamske AKP er fortsatt Tyrkias største parti, men kan ikke lenger regne med å regjere på egen hånd.

– Det gjenstår mye å gjøre. Vår velsignede marsj vil fortsette, lovet Davutoglu i sin tale, ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

Et alternativ for AKP er å danne en mindretallsregjering hvis partiet ikke ønsker eller klarer å få på plass en koalisjon. Tyrkia-ekspert Einar Wigen tror uansett at valget vil medføre fundamentale endringer i tyrkisk politikk.

– Uansett om Tyrkia ender opp med en koalisjon eller en mindretallsregjering, er valget et stort nederlag for Erdogan. Han hadde satset på å ha full kontroll over tyrkisk politikk i lang tid, sa Wigen til NTB søndag.

Jublende kurdere

AKPs tilbakegang er ikke den eneste rystelsen som søndag forplantet seg gjennom de tyrkiske politiske landskapet.

Landets største etniske minoritet, kurderne, opplevde sitt største politiske gjennombrudd noensinne. Det pro-kurdiske partiet HDP fikk 13 prosent av stemmene og passerte dermed sperregrensen på 10 prosent med god margin.

– Vi er HDP, vi skal til nasjonalforsamling, sang dansende partimedlemmer i byen Diyarbakir da valgseieren var et faktum.

Andre skjøt i lufta og sendte opp fyrverkeri i byen hvor flertallet av innbyggerne er kurdere.

Den høye oppslutningen tyder på at også etniske tyrkere på venstresiden har valgt å stemme på HDP. Også mange kvinner har trolig støttet HDP og partiets karismatiske leder Selahattin Demirtas.

Kurderne er Tyrkias største minoritet og utgjør 20 prosent av befolkningen. HDP spiller en viktig rolle i forsøket på å oppnå varig fred mellom tyrkiske myndigheter og den væpnede kurdiske gruppen PKK.

Svak økonomi

Hadde AKP nådd målet om to tredels flertall i nasjonalforsamlingen med totalt 550 seter, kunne Tyrkia fått et helt nytt politisk system.

Erdogan har allerede sørget for at presidentembetet er blitt langt viktigere enn det var før han ble statssjef. Med en ny grunnlov håpet Erdogan å flytte enda mer makt fra nasjonalforsamlingen til presidentens kontor.

Einar Wigen, som er forsker ved Institutt for kulturstudier ved Universitetet i Oslo, mener svak økonomi er en av hovedgrunnene til at AKP har mistet oppslutning. Han tror valgresultatet vil få store konsekvenser for Tyrkia.

– Den nye regjeringen vil måtte stå til ansvar for sine handlinger i lang større grad enn hva som har vært tilfelle de siste årene, sier han.

Det sekulære partiet CHP kom på andreplass i valget med 25 prosent, mens høyrenasjonalistiske MHP fikk 16 prosent av stemmene. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen