Minecraft, ett av verdens mest populære spill, ble utviklet av det svenske spillselskapet Mojang, som nyllig ble solgt for 20 milliarder kroner.   

Foto

Flickr

Velferdsstaten gir optimalt klima for entreprenørskap

Publisert: 30. november 2015 kl 10.40
Oppdatert: 30. november 2015 kl 10.40

-Jeg vil hevde at en smart velferdsstat er en stor tilrettelegger, som mer frigjør ressurser for innovatører, enn å skape et klima hvor man heller foretrekker å dra veksler på statens velferdsordninger, sier Henrik Torstensson, konsernsjef i Lifesum, et Stockholm-basert techfirma, til Politico.

Han mener også at Sveriges demokratiske "sensibilitet" hjelper til.

-Hver persons mening er respektert og basert på den enkeltes kunnskap fremfor rang eller stilling i et selskap, som er en betydelig fordel i dagens raske, innovative verden, sier han til Politico.

– At vi slipper å tegne ekstra helseforsikring for våre ansatte er en betydelig besparelse som hjelper firmaer i oppstartfasen, sier han. Lifesum, som har laget en app ved hjelp av anvendt psykologi for å hjelpe folk å få sunnere matvaner, ble nylig kåret av magasinet Wired UK til en av Stockholms 10 hotteste startup-firmaer.

- Jeg vil hevde at velferdsstaten mer skaper et springbrett i stedet for en hengekøye, sier Kjell Håkan Närfelt, senior programsjef i Vinnova, Sveriges innovasjonsbyrå.

Ukeavisen ledelse kunne nylig fortelle om en europeisk digi-rangering The European Digital City Index hvor de nordiske hovedstedene Stockholm, København og Helsinki klatret helt til topps. Som ikke medlem av EU ble Norge holdt utenfor kåringen. I rangeringen kommer London på topp, deretter Amsterdam. Rangeringen ble gjennomført av den britiske tenketanken Nesta i samarbeid med European Digital Forum, et EU-støttet forum som skal stimulere veksten og nyskapingen i Europas digitale økonomi gjennom å fremme forståelsen for digitalt entreprenørskap og innovasjon over hele Europa.

Ifølge Startup Hubs Europa er det omtrent 8000 nystartede digitale firmaer i Stockholm, med nesten 52 000 ansatte. I de foregående tiårene har Stockholms nye firmaer innenfor den digitale økonomien klart å skaffe tilveie 1,8 mrd Euro i investeringer. Blant de andre faktorene som gjøre at Stockholm havner langt oppe på listen er:

Saken fortsetter under annonsen
  • En rekke suksesshistorier; det er bare London som har flere såkalte «unicorns», enhjørninger, som er betegnelsen på digitale selskaper som blir en suksess. Kjente eksempler er Uber og AirnBnB
  • Kunnskapsrik og høyt utdannet befolkning, inkludert meget gode engelskkunnskaper
  • Øverst i European Innovation Union Scoreboard 2015
  • Støtte fra regjeringen og offentlig myndigheter
  • Optimistisk syn på entreprenørskap, men lavere appetitt for risiko enn de fleste andre europeiske land

Blant de meste kjente nystartede firmaene innenfor den digitale økonomien som har sitt utspring i Stockholm er Klarna, Spotify, Skype, Mojang, iZettle, TrueCaller og OxThera. Nylig ble spillselskapet Mojang, som står bak MineCraft, solgt for nærmere 20 milliarder norske kroner.

Närfelt i Vinnova mener det nettopp er det svenske velferdssystemet som har skapt så mange svenske gründere med et globalt tankesett.

-Til tross for at den tradisjonelle svenske systemet er designet for sysselsetting i store svenske selskaper, har vi vært i stand til å skape en entreprenørånd blant unge mennesker, sier han til Politico.

Dette klimaet mener Torstensson i Lifesum har tiltrukket internasjonale investorer, ved siden av en lang og mørk vinter. Lange vintre gir mye tid til å utforske ny teknologi, sier han.