Kreativitet er hardt arbeid, sier Code-gründer Henning Kaland.

Foto

Freeimages

Vekk fantasien

Publisert: 16. januar 2015 kl 12.00
Oppdatert: 16. januar 2015 kl 12.36

Hva har norske gründere med suksess til felles? Alle har startet sine karrierer med å følge ideene sine. Ideene er oppkommet av fantasien, den viktigste egenskapen for å lykkes. Dette mener en ekspert på området, styreleder i Småbedriftsforbundet, Øyvind Hofstad. Han påpeker at fantasien er en av de viktigste komponentene i idéutviklingsarbeidet vårt.

– Uten fantasien kommer heller ikke ideen, sier Hofstad, som understreker at det er viktig at det ikke skapes hindre for at fantasien løses ut.

– Kontroll- og fryktfølelse knebler fantasien. Man må ha et godt forhold til seg selv, for å få ut potensialet, sier han.

Små team

Hofstad er klar på hvordan fantasien best kan utvikles.

– Fantasien løses best ut sammen med andre. Jobber man i små team, med god og gammeldags brainstorming, blir man ikke dømt eller vurdert. Her skal alt være lov, sier han. Han tilføyer at i et slikt miljø må man kunne stille spørsmål til alt. Med spørsmål kommer svar.

– Spørsmål frigjør tanker og ideer, sier Hofstad.

Saken fortsetter under annonsen

Må legge til rette

Hofstad mener at norske gründere er dyktige til å bruke fantasien sin. Han mener problemet ligger et annet sted; hos norske myndigheter.

– Gründerne er veldig dyktige og fantasifulle. problemet er at ressursene og rammebruken obstruerer deres arbeid, sier han, og påpeker viktigheten av å prioritere dette arbeidet.

– Regjeringen må legge bedre til rette for kreativitet. Inkubatoropplegget må utvikles ytterligere, og betingelsene må bli bedre, slik at ikke fantasi og kreativitet drepes, sier han.

Standhaftighet

Norske gründere som Hans Nielsen Hauge, Olav Thon og Kjell Inge Røkke er ifølge Hofstad gode eksempler på folk som lyktes med å bruke fantasien i sitt kreative arbeid.

– Disse har gjort noe ekstra, noe annerledes eller noe mer enn det folk forventer, sier han, og legger til at det som kjennetegner gründere som lykkes er at de aldri gir opp. Heller ikke i fantasi- og idéutviklingsarbeidet.

Saken fortsetter under annonsen

– Det suksessrike norske gründere har til felles er at de har utholdenhet. De er standhaftige, og gir ikke opp verken ideen eller prosjektet sitt, sier Hofstad. Han mener dyktige gründere ikke lar ideen gå i dvale, noe som er vanlig hos en del gründere som møter motgang underveis.

Bryt rutiner

En forutsetning for å være kreativ er å kunne komme ut av rutiner, mønstre og vante spor. Hofstad har tips til hvordan man skal få fantasien til å virke konstruktivt.

– Du må finne en tenkeboks, et sted som er forbeholdt dette arbeidet. Møt der jevnlig sammen med andre, gjerne folk i samme båt som deg. Når alle har samme hensikter, er det også lettere å kunne spille ball. Små grupper, der alle stiller spørsmål ved det bestående skaper kreativitet, sier han.

Spørsmålene er ifølge Hofstad nøkkelen på veien ut av det bestående. Han mener vi må ha spørsmålene "i pannen", innarbeidet som en del av tenkningen.

– Skriv dem opp, heng dem opp, påminn deg om dem hver dag. Plutselig vil du se en mulighet, føde en idé, finne en løsning, sier han.

Han legger til at det som reglen er de sprøeste ideene som har det største potensialet.

Saken fortsetter under annonsen

– Det gjør ikke noe å få mange ubrukelige ideer når det innimellom dukker opp noen riktig gode, sier Hofstad.

Som østers

På Småbedriftsforbundets nettsider har Hofstad publisert en metafor for idéutvikling: "Det er med ideer som med kongler: De drysser ned i tonnevis, men det er bare noen få som blir til trær. Skulle man slutte å la det drysse ideer fordi det er så mange som bare blir liggende, kommer heller ikke de som det blir noe ut av. Ideer bør behandles som østers. Du bør åpne dem for å se etter perler før du kaster dem.

 

Slik vekker du gründerfantasien:

  • Finn ut hva som får kunden til å føle seg sett og tatt på alvor
  • Still deg spørsmål om hva folk trenger
  • Let etter løsninger på hvordan våre feil eller aktuelle problemsituasjoner kan snus til en fordelaktig situasjon
  • Finn ut hvilke muligheter som ligger i hver enkelt sak
  • Se på om det du gjør i dag kan gjøres på en bedre måte
  • Still deg spørsmålet om hva du kan gjøre ekstra, som kunden ikke forventer
  • Vurder alltid om det er noe du kan gjøre med det du så, hørte eller erfarte i dag
Kilde: Småbedriftsforbundet
Saken fortsetter under annonsen