Flere norske forskere må hevde seg i verdenstoppen, slik ekteparet Moser gjør, mener Produktivitetskommisjonen som legger frem sin første rapport i formiddag. 

Foto

NTB-Scanpix

Vei, forskning og utdanning utpekes som produktivitetssinker

Publisert: 10. februar 2015 kl 10.04
Oppdatert: 10. februar 2015 kl 10.06

Produktivitetskommisjonen ble nedsatt kort tid etter valget i 2013, og tirsdag leverer utvalget første del av sin rapport til finansminister Siv Jensen (Frp).

To av hovedfunnene er store kostnadsproblemer i samferdselssektoren og lange studieløp uten bestått eksamen, skriver Dagens Næringsliv. Bare 58 prosent av studentene i høyere utdanning har fullført en grad i løpet av ti år.

Til Aftenposten sier utvalgets leder, professor Jørn Rattsø, at lønnsomhet tillegges for liten vekt i samferdselsinvesteringene.

– En stor del av samferdselsprosjektene som bygges i dag, er samfunnsøkonomisk ulønnsomme. I Sverige er andelen lønnsomme prosjekter vesentlig høyere, sier han.

Han er også misfornøyd med utdanningen.

– Det er slark i kunnskapsproduksjonen i Norge på alle nivåer, sier Rattsø til Aftenposten. Det er for mye middelmådighet i norsk forskning, påpeker han. Videre uttaler han at næringslivet må bli bedre på innovasjon. Vi har et høyt lønnsnivå i Norge, og må kompensere med teknologi og kunnskapsintensiv industri og tjenesteproduksjon.  

Statsminister Erna Solberg (H) kaller rapporten en «god provokasjon» som vil løfte opp viktige debatter i Norge.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er ikke bra nok for et land som skal gjennom en omstilling og har ambisjoner om å beholde velferdsnivået sitt, å være omtrent middels eller midt på treet på alle statistikker, sier hun til NRK.

Rapporten legges frem i sin helhet i Oslo i formiddag.