Hellas' finansminister Yanis Varoufakis omtaler tonen i samtalene med sin tyske kollega som ekstremt vennlig. Han ber nå EUs ledere om å avverge en mulig grexit. 

Foto

Reuters/NTB-scanpix.

Varoufakis maner til forsoning i Berlin

Publisert: 8. juni 2015 kl 22.41
Oppdatert: 9. juni 2015 kl 10.15

– Dersom man fortsetter å presse befolkningen inn i elendighet, vil vi aldri være i stand til å reformere oss, sa Varoufakis etter å ha møtt sin tyske kollega Wolfgang Schäuble i Berlin.

Hvis Aten får en ny lånepakke som gjør regjeringen i stand til å betale ned gjelden, vil grekerne gå med på reformer, påpeker han.

– Gi oss flere, også smertefulle reformer, sa Varoufakis under et debattmøte om Hellas' fremtid i Berlin.

Regjeringen vil stanse korrupsjon, etablere en uavhengig skattemyndighet og reformere pensjonsordningen for å få en slutt på førtidspensjoneringer, bedyrer finansministeren.

Han åpnet videre for at tyskere kan styre et reformert gresk skattevesen.

– Denne greske regjeringen er i stand til å overbevise folket om at vi er nødt til å gjennomføre dype reformer. Men ikke hvis vi blir bedt om å utføre enda flere sparetiltak, sier Varoufakis.

Vilkårene for greske arbeidere minner til dels om slaveri, hevder han. Tyskland har imidlertid betalt Hellas «mer enn nok», mener Varoufakis.

Saken fortsetter under annonsen

– Men det har skjedd på feil grunnlag, fastslår finansministeren. 

Varoufakis framsto mer forsonende enn hva statsmister Tsipras gjorde i en debat i det greske parlamentet i helgen. Noe som skapte til dels sterke reaksjoner i Brussel og flere EU-land.