Vant pris for effektiv asylbehandlig

Publisert: 21. januar 2015 kl 10.18
Oppdatert: 22. januar 2015 kl 15.10

 

En fornøyd finansminister Siv Jensen kunne under den såkalte «Styringskonferansen» for offentlig sektor som i dag avholdes i Oslo, dele ut prisen «Bedre stat-prisen 2015» til de tre etatene for deres felles tiltak «Dublin fra A til Å»

Dublin-forordningen

I 2013 var det et stort antall såkalte Dublinsaker. Dublin-forordningen er en avtale mellom EU-landene, Island, Sveits, Liechtenstein og Norge. Den bestemmer hvilket av disse landene som har ansvaret for å behandle søknaden om beskyttelse. Hver asylsøker får altså søknaden sin behandlet i kun ett av landene som deltar i samarbeidet.

En søknad blir behandlet som en Dublin-sak dersom søkeren har:

  • visse typer familierelasjoner i andre land.
  • visum eller oppholdstillatelse i et annet land.
  • ulovlig innreise og/eller opphold i et annet land.
  • søkt beskyttelse i et annet land.

Enslige mindreårige asylsøkere blir kun overført til andre land hvis de har familie i et annet europeisk land og/eller søknaden allerede har blitt behandlet der.

Saken fortsetter under annonsen

30 prosent raskere behandling

Samarbeidsprosjektet «Dublin fra A til Å» har hatt som mål å skape raskere prosesser for saksbehandling av asylsaker. Alle de tre etatenes har grundig gjennomgått sine egne rutiner og sammen skap en ny, felles prosess. Hver etat har måttet endre enkelte av sine egne rutiner for å tilpasse seg den nye prosessen. Dermed har de klart å innføre et løpende samarbeid på operativt nivå. Og resultatet er oppløftende, sett med byråkratiske øyne:

Gjennomsnittlig ventetid for behandling av asylsaker er allerede redusert med 30 prosent – fra et halvt år til rundt 4 måneder.

Juryen vil spesielt berømme viljen til samarbeid mellom de tre etatene.

Mottakerne takket for prisen, og sa den var en stor inspirasjon for tverretatlig samarbeid. Prosjektet ble for øvrig gjennomført HELT uten eksterne konsulenter, kunne de stolte prisvinnerne også avsløre.

De to andre nominerte til nominerte var Bedre stat-prisen 2015» var Husbanken og Jernbanetilsynet.