Utvalg foreslår kamp om midler til utdanning og forskning

Publisert: 7. januar 2015 kl 13.46
Oppdatert: 7. januar 2015 kl 14.56

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mottok onsdag en rapport om finansiering av høyere utdanning og forskning i Norge. En ekspertgruppe har hatt i oppgave å gjennomgå og evaluere hele finansieringssystemet og foreslå endringer:
– Veldig kort oppsummert foreslås det en reform av dagens finansieringssystem og ikke en revolusjon, sier Røe Isaksen til NTB.
Den grunnleggende strukturen i finansieringen foreslås videreført, som at 30 prosent av institusjonenes bevilgning avhenger av resultater, antall utdannede og oppnådde studiepoeng. Det foreslås noen endringer her, som at institusjonene får mer belønning for deltakelse i europeiske forsknings- og utdanningsprogrammer.
– Fortsatt vil det meste av pengene stå til institusjonenes frie disposisjon, men det vil bli tøffere konkurranse mellom universiteter og høyskoler om noen av midlene, sier statsråden.

Hastverk

Rapporten har hatt som mål å styrke kvaliteten på forskning og utdanning. Etter overleveringen sa Røe Isaksen at Norge går vanskeligere tider i møte, der krav om høyere kvalitet må følges opp med forbedringer innen høyere utdanning og forskning.
– Det er ingen grunn til å svartmale, men det er rom for flere miljøer i topp og vi må få høyere kvalitet. I dag varierer kvaliteten i høyere norsk utdanning til dels mye.
Ekspertgruppen ble nedsatt i fjor og har gjennomgått og evaluert hele finansieringssystemet for høyere utdanning og forskning i løpet av et halvt år. Forslagene er sendt på høring med frist 9. februar. Departementet arrangerer en høringskonferanse med sektoren 2. februar, der innspill og forslag plukkes opp.
– Høringsfristen er kort, det skyldes at vi vil se vurderingene i sammenheng med stortingsmeldingen vi har varslet til våren, om struktur i universitets- og høyskolesektoren, sier Røe Isaksen.

Blandet mottakelse

Rapporten får positiv mottakelse hos Forskerforbundet:
– Vi håper kunnskapsministeren lytter til det utvalget sier om viktighet av institusjonenes handlingsrom. Det er viktig at konkurranseelementet ikke overskygger verdien av faglig bredde. Mangel på faglig bredde vil på sikt svekke kvaliteten på institusjonene, sier forbundsleder Petter Aaslestad.
Han legger til at utvalget treffer godt i sin virkelighetsbeskrivelse.
Senterpartiets utdanningspolitiske talskvinne Anne Tingelstad Wøien er skuffet over rapporten:– Så langt jeg kan forstå er forslaget nok en spiker i kista for høyskolenes regionale rolle, avslutter Tingelstad Wøien

Forhindre frafall

Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, liker forslaget om å innføre flerårige utviklingsavtaler mellom departementet og den enkelte institusjon.
– Utviklingsavtalene skal utgjøre fem prosent av dagens basisbevilgning og for UiO er det da snakk om nærmere 200 millioner kroner årlig
Leder av Norsk studentorganisasjon Anders Kvernmo Langset er også hovedsakelig positiv:
– Institusjonene må bruke økt handlingsrom til oppfølging av studentene i studietiden. Høyt frafall er et av de største problemene i norsk utdanning. Det er det punktet flest studenter er misfornøyde med. (©NTB) 

Saken fortsetter under annonsen