Forskningsprosjektet HyVar skal sørge for at programvaren i biler blir oppdatert uten at det går utover trafikksikkerheten. Oppgaven til tomannsfirmaet Atbrox i Trondheim er å bidra med kompetanse på nettskytjenester (cloud computing). 

Foto

Wikipedia

Liten trønder inntar EU

Publisert: 29. april 2015 kl 09.57
Oppdatert: 29. april 2015 kl 10.29

– Selv om vi er et lite firma, har vi investert i søknadsprosessen, sier partner i Atbrox, Amund Tveit, til Forskningsrådet.

De er nå med på EU-prosjektet HyVar, som ledes av et italienskledet konsortium. HyVar går ut på at programvaren i biler er oppdatert uten at det går utover trafikksikkerheten. Oppgaven til tomannsfirmaet Atbrox er å bidra med kompetanse på nettskytjenester (cloud computing). HyVar står for "Scalable Hybrid Variability for Distributed Evolving Software Systems». Tanken er å lage et tingenes internett der hver bil er en "ting". Bilen sender en melding til bilfabrikken når programvaren trenger oppdatering.

I tillegg deltar et italiensk og tysk universitet og to italienske bedrifter - og Universitetet i Oslo. Budsjettet er på 2,8 millioner euro over tre år. 3 millioner kroner går til Atbrox.

Tveit reiste til Nederland og Tyskland i forbindelse med søknadsskrivingen for å være tidlig med i prosessen. Etter reisene var de aktive deltakere, blant annet via Skype og ved å delta på flere prosjektmøter rundt omkring i Europa etter at de fikk tilslaget. En av deres spesialiteter (i tillegg til cloud computing) er å blogge. De har erfaring med å bruke blogg til å nå ut med det de jobber med og få respons. Et blogginnlegg de hjalp til med i Envisage-prosjektet, har hatt svimlende 250.000 lesere de to første månedene den har vært i drift.

HyVar er en del av EUs satsing på markedsnære prosjekter i Horisont 2020, kalt Fast Track Innovation. Prosjektene er industridrevet i et samarbeid mellom industribedrifter og universiteter.

Uten UiO hadde de ikke kommet så langt. Nå er de med i to hotte forskningsfagfelt – "cloud computing" og "internet of things".

– Atbrox har akkurat den kompetansen på cloud computing som vi var ute etter i HyVar-prosjektet. I tillegg har nøkkelpersoner i firmaet forskningserfaring på ph.d.-nivå, som gjør at de raskt kan sette seg inn i utfordringene i et forskningsprosjekt som HyVar, sier professor Einar Broch Johnsen ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo til Forskningsrådet.

Saken fortsetter under annonsen

Han sier at de små teknologiselskapene ofte har en raskere og mer fleksibel beslutningskjede enn de store. I tillegg har de en slags energi som passer godt med forskningsprosjekter. UiO er nå interessert i å komme i kontakt med flere små teknologiselskaper som har interesser rundt distribuerte tjenester, cloud computing, og big data.

Har gir følgende råd til andre norske firmaer som ønsker å delta i EU-prosjekter:

  • Allier deg med andre. Finn noen som har vært ute i krigen før.
  • Bruk penger på match making-seminarer og bli kjent med aktører i andre land.
  • Vis frem din spesialitet og hvordan den er brukt i større problemstillinger, for eksempel gjennom blogging og i EUs SMB-register.

Da Atbrox ble med i søknaden til Envisage-prosjektet, kom selskapet inn i EUs SMB-register Det var en god markedsfører. I ettertid er selskapet spurt av mange andre aktører som vil ha dem med på sine søknader. Til nå har Atbrox vært med på seks søknader med partnere i 20 land. To av dem har fått tilslag.