Barn står i kø for å få mat på en flyktningleir i Kokang ved grensen mellom Myanmar og Kina.

Foto

Reuters/NTB-scanpix.

UNICEF: Tross framgang henger fattige barn etter

Publisert: 23. juni 2015 kl 09.16
Oppdatert: 23. juni 2015 kl 09.43

I en ny rapport gjennomgår FN-organisasjonen hvordan de åtte tusenårsmålene som ble satt av FN, har slått ut for verdens barn. Konklusjonen er todelt:

– Tusenårsmålene har bidratt til en voldsom framgang for barn, men de har også synliggjort hvor mange barn vi svikter, sier UNICEFs generaldirektør Anthony Lake.

Fortsatt mye ugjort

I rapporten «Progress for Children 2015» synliggjøres både framgang og forskjeller i levekårene for barn:

  • Siden 1990 er dødeligheten blant barn under fem år mer enn halvert. Likevel vil nesten seks millioner barn under fem år dø i år. Det er mer enn 16.000 barn hver eneste dag.
  • Fra 1999 til 2012 er antall barn uten skolegang redusert fra 106 millioner til 58 millioner. Likevel har de rikeste barna i verden fem ganger så stor sjanse for å få skolegang som verdens fattigste barn. Jenter har 1,7 ganger større sannsynlighet for å ende som analfabeter.
  • Underernæring blant barn under fem år er redusert med 41 prosent de siste 25 årene. Likevel vil 119 millioner småbarn lide av underernæring de kommende 15 årene uten at ekstraordinære tiltak blir satt inn.

Viktige framskritt

– Rapporten viser framgang på en rekke områder. Mødredødeligheten er redusert med 45 prosent. Det er veldig bra, men tusenårsmålet var å redusere mødredødeligheten med 75 prosent. Som en konsekvens dør fortsatt 800 kvinner hver eneste dag av årsaker relatert til fødsel, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF Norge, til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Har gitt retning

Ifølge Apeland har forbedringene vært betydelige, men ikke tilstrekkelige. UNICEF anslår at 68 millioner barn vil dø de neste 15 årene av sykdommer som lett kan forhindres.

– Tusenårsmålene har vært viktige. De har gitt alle en retning å jobbe mot, og vi ser at det går an å få til store forbedringer ved å jobbe sammen. Vi ser ganske fattige land som har klart å forbedre sjansen for barns overlevelse radikalt. Det gjelder land som Niger, Etiopia og Nepal. Mens Angola, som har en større oljeproduksjon enn Norge, har verdens høyeste barnedødelighet, sier Apeland

Ifølge UNICEF må forholdene for de aller mest utsatte barna være den viktigste målgruppen når verdens ledere nå skal enes om FNs nye utviklingsmål, som skal erstatte de nå 15 år gamle tusenårsmålene. (©NTB)