Ungdom strømmer til fagbevegelsen
Det skriver Fagbladet.no, som er Fagforbundets egen nettavis. Fagforbundet er LOs største forbund med nærmere 350.000 medlemmer, hvilket vil si godt over 1/3 av hele medlemsmassen i LO, som igjen er Norges største fagorganisasjon. Hovedtyngden av medlemmene i Fagforbundet arbeider i offentlig sektor, og har historisk alltid støttet "de røde", det vil i praksis si Arbeiderpartiet.
Fagbladet omtaler to nye rapporter fra henholdsvis Danmark og Norge som viser at fagbevegelsen gjør lurt i å satse på ungdommen. En undersøkelse Arbeidsforskningsinstituttet AFI har gjort for YS viser at rekrutteringspotensialet er størst nettopp blant de unge. 56 prosent av de unge uorganiserte svarer at de absolutt eller kanskje kan tenke seg å bli medlem i en fagforening. For de andre aldersgruppene er det rundt fire av ti som er tilsvarende positiv til å bli fagorganisert.
Rapporten fra AFI bestilt av YS, som er en politisk uavhengig konkurrent til Fagforbundet (i interne fagforeningskretser omtalt som et "hvitt" forbund) skriver at et flertall mener situasjonen for norske arbeidstakere har blitt dårligere det siste året. I 2010 svarte 30 prosent at norske arbeidstakere har det bedre, mens 22 prosent den gangen var negativ til utviklingen. I dag mener 49 prosent at norske arbeidstakere har det dårligere, mens rekordlave 12 prosent opplever at situasjonen er bedre enn sist år.
Usikkerhet
AFI-forskerne mener at hovedårsaken til øket oppslutning kan henge sammen med større økonomisk usikkerhet, en regjering som har endret arbeidsmiljøloven og som de skriver i rapporten: «Norske arbeidstakere vurderer regjeringens innsats for å fremme et godt arbeidsliv dårligere i årets undersøkelser enn tidligere år».
AFI har laget et årlig arbeidslivsbarometer for YS siden 2009.
Også i Danmark er oppslutningen av fagbevegelsen økende.
I den danske undersøkelsen «Fællesskabet før forskellene» skrevet av CARMA – Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet – deltok over 7 000 dansker. I rapporten skriver forskerne fra at «det er bred støtte til den danske modellen med overenskomster, streikerett og tillitsvalgtrepresentasjon – også fra mange av de uorganiserte. Det er en grunnleggende og voksende støtte til fagbevegelsen og ønsket om mer innflytelse. Lønnsmottakerne er innstilt på kollektive løsninger, og det er en bred oppslutning om fagbevegelsen". Forskerne mener at mange år med økonomisk krise og et mer krevende arbeidsliv har påvirket ungdommen i en mer kollektivistisk og solidarisk retning. I følge den danske undersøkelsen mener 82 prosent av de unge under 30 år at fagforeninger er nødvendig.
Undersøkelsen i Danmark ble gjennomført på vegne av de to hovedorganisasjonene LO og FTF.
Den store forskjellen er at i Norge har holdningene vært stabilt høye over disse årene, mens fagbevegelsen i Danmark har opplevd vanskelige år med medlemsflukt, noe som fagforeningene mener kan forklares med konservative regjeringer som har ført mer makt over til arbeidsgiverne og svekket fagbevegelsens innflytelse. I Danmark ble det gjennomført to tilsvarende undersøkelser i 1992/93 og 2002.