Ulltveit-Moe: - Dette blir ingen piknik

Publisert: 9. januar 2015 kl 08.17
Oppdatert: 9. januar 2015 kl 08.17

Jens Ulltveit-Moe sysselsetter gjennom Umoe-gruppen 6500 mennesker. Nå mener han de gode tidene i norsk olje kan være over i lang tid, og at den norske økonomien må forberede seg på omstillinger. 

- Dette blir ingen piknik. Men fallet må være brutalt dersom vi skal få gjennom store omstillinger. Oljenæringen trenger denne krisen, sier Ulltveit-Moe til Klassekampen. 

Oljenæringen har lenge vært blant de mest lukrative alternativene for norske arbeidstakere. Nå mener investoren også de ansatte på norsk sokkel kan måtte forberede seg på store endringer i årene som kommer. 

- Det blir spennende å se hva fagforeningene i Statoil nå gjør. Oljearbeiderne har hatt voldsomt gode ordninger. Det har i og for seg vært greit når tidene har vært gode, men nå må også oljearbeiderne ta konsekvensene av prisfallet, sier han til avisen. 

Tror ikke på krisepakker

Han tror ikke på nytten i økonomiske krisepakker for oljebransjen, og sier at rop om det samme må avvises kontant uten engang å vurderes. 

- Alle rop om støtte til oljenæringen må avvises kontant. Vi kan ikke holde liv i en næring som ikke er liv laga i framtiden. I stedet må vi starte omstillingen til fornybar energi, understreker han. 

Saken fortsetter under annonsen

Han tror og man vil skje en forskyvning vekk fra Vestlandet som det store kraftsenteret i norsk næringsliv. 

- De siste tiårene har Vestlandet vært lokomotivet i norsk økonomi. Den tida er forbi. Nå vil vi se et skifte over til andre næringer og andre deler av landet, sier han. 

Ser nytte

Han mener imidlertid det kan være noen positive konsekvenser som kommer ut av oljeprisfallet. 

- Jeg tror ingen skal underslå at lavere oljepris og lavere aktivitet er en utfordring for Norge i utgangspunktet. Men dersom lavere oljepris leder til større dragkraft fra andre steder, så vil jo en del av konsekvensene motvirkes av det. Det vil bidra til at folk forstår det langsiktige omstillingsbehovet, men på kort sikt er dette selvfølgelig vanskelig for norske familier.