UDI trenger penger og saksbehandlere
– Vi trenger en betydelig kapasitetsøkning, sier UDI-sjef Frode Forfang til NTB. Han vil imidlertid ikke gi noe tall på hvor mye penger eller hvor mange stillinger direktoratet ber om. Forfang er likevel klar på én ting:
– Det er ingen tvil om at saksbehandlingstiden i asylsaker vil øke i tiden som kommer, sier han.
Mandag kommer nye prognoser fra UDI over asylsøkere, sammen med de faktiske tallene for september.
Har utlyst stillinger
Statsbudsjettet for 2016, som legges fram onsdag, er for lengst sendt til trykking, og mye var bestemt før flyktningkrisen for alvor nådde Norge. Men UDI er i kontinuerlig dialog med Justisdepartementet om hva som trengs for å kunne behandle alle asylsøknadene.
UDI har allerede utlyst flere saksbehandlerstillinger. Det er gjort for ikke å miste unødvendig tid, opplyser Forfang.
– Det vil ta tid å få på plass ny kapasitet. Det vil også ta tid før denne kapasiteten er hundre prosent produktiv, for vi får en stor andel uerfarne saksbehandlere, sier Forfang, som håper å ha nye saksbehandlere på plass fra 1. januar.
UDI leter også etter måter å frigjøre kapasitet på og vil samarbeide tettere med politiet for å unngå dobbeltarbeid. Tolker er en potensiell flaskehals, og en bedre arbeidsdeling med politiet vil kunne lette på dette, fordi de to etatene bruker de samme tolkene, opplyser Forfang.
Identitet og sikkerhet
Et vedtak om kollektiv beskyttelse av syriske krigsflyktninger vil ikke lette byrden for UDI, ifølge UDI-direktøren
– Det som er komplisert, er å vurdere om du faktisk kommer fra Syria eller ikke, sier han.
Også sikkerhetsvurderingen er viktig, men Forfang påpeker at PST har konkludert med at de ikke er spesielt bekymret for at potensielle terrorister kommer til landet som asylsøkere.
Forståelse i finanskomiteen
Hans Olav Syversen (KrF), som leder finanskomiteen på Stortinget, bekrefter at UDIs budsjett for neste år nok ikke blir klart på onsdag.
– Jeg har full forståelse for at budsjettet som er trykket, ikke kunne forutse de mange ankomstene, sier han til NTB, og legger til at dette ikke er dramatisk.
Regjeringen har alt lagt fram en tilleggsproposisjon til årets statsbudsjett, der den ber om nærmere 230 millioner kroner ekstra til utlendingsforvaltningen.
UDI skal ifølge forslaget få ekstra penger til arbeidet med å skaffe til veie nye mottaksplasser. Etaten har ellers fullmakt til å justere opp og ned pengebruken til mottak avhengig av behovet, men har ikke en slik fullmakt for å kunne behandle asylsøknader.
Finanskomiteen skal også ha et møte med Røde Kors tirsdag, dagen før budsjettframleggelsen, for å diskutere behovene i forbindelse med flyktningkrisen, opplyser Syversen.