Hellas' statsminister Alexis Tsipras poserer for fotografen sammen med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i Brussel sist torsdag. 

Foto

Reuters/NTB-scanpix.

Tyskland og Frankrike kan tape milliarder ved «grexit»

Publisert: 16. juni 2015 kl 08.52
Oppdatert: 16. juni 2015 kl 08.52

Forsøkene på å få til en avtale om reformer mot lånemidler har brutt sammen. Tida er knapp, men Hellas og långiverne i EU og Det internasjonale pengefondet IMF klarer fortsatt ikke bli enige om vilkårene.

Mislighold av gresk gjeld kan bety umiddelbart kaos og kapitalkontroll, men noen mener likevel regjeringen i Aten vinner på å holde hodet kaldt nå. For også andre land har mye å tape.

– Om Hellas skulle misligholde all gjeld i offentlig sektor, vil Frankrike og Tyskland alene kunne tape rundt 160 milliarder euro, påpeker Financial Times' kommentator Wolfgang Münchau.

Ved mislighold kan dermed grekernes ønske om en restrukturering av den enorme gjelda faktisk bli aktuelt. På den måten sitter kreditorene i det minste igjen med noe.

– Hellas kan egentlig ikke tape på å avvise tilbudet denne uka, mener Münchau og anbefaler også grekerne å gå for en grexit fremfor å akseptere vilkårene som de står nå. 

«Om Hellas skulle misligholde all gjeld i offentlig sektor, vil Frankrike og Tyskland alene kunne tape rundt 160 milliarder euro»
Wolfgang Münchau, Financial Times

«Tålmodig»

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringen i Aten understreker at den svarer «når som helst» på en invitasjon til nye forhandlinger.

– Vi venter tålmodig til institusjonene blir mer realistiske, sier statsminister Alexis Tsipras ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Alle parter må ta det ekstra skrittet, men ballen ligger helt og holdent på den greske regjeringens halvdel, svarer sentralbanksjef Mario Draghi i eurosonen.

Frykt

Torsdag holder finansministrene i eurosonen et avgjørende møte. Uten enighet om flere lånemidler frykter markedet at utfallet skal bli gresk statskonkurs, og mandag avsluttet børsen i Aten handelen nesten 4,7 prosent i minus.

Ved utgangen av måneden må Hellas betale avdrag til IMF på nesten 1,6 milliarder euro. Samtidig utløper landets låneprogram, der det fortsatt står 7,2 milliarder euro som ikke blir utbetalt før grekerne innfrir krav om reformer og nedskjæringer.

Men den venstreorienterte regjeringen i Aten har satt ytterligere pensjonskutt som sin «røde linje».

Saken fortsetter under annonsen

– Vi kommer ikke til å vedta tiltak som kutter pensjoner eller hever momsen på basisvarer, sier talsperson Gabriel Sakellaridis til Reuters.

Avviser

Tsipras mener å se politisk opportunisme bak betingelsene, mens EU-kommisjonen i Brussel avviser alle anklager om ublu krav.

– De er allerede vesentlig senket. Forslagene innfrir behovene til det greske folk, den greske stat, men også til de andre eurolandene, sier talsperson Annika Breidthardt til pressen.

– Det er en helt uriktig fremstilling å si at det kreves kutt i enkeltpensjoner. Pensjonssystemet er et av de dyreste i Europa, så reform er en del av kravene. Men det handler om å fase ut førtidspensjon, understreker Breidthardt og avviser også at det kreves nye lønnskutt.