Tyrkia må tåle hard EU-kritikk
Hahn er spesielt bekymret for økt press og trusler mot journalister og fri presse. Han peker også på at endringer i internettlovene blokkerer medieinnhold.
– Reform på disse områdene er en absolutt prioritet i Tyrkias medlemskapsprosess. Det er i Tyrkias egen interesse, sa Hahn i utenrikskomiteen i EU-parlamentet.
Rapporten hans «understreker en generelt negativ trend når det gjelder respekt for rettsstaten og grunnleggende rettigheter» i Tyrkia etter «flere år med fremskritt på ytringsfriheten».
Reformtakten har bremset, lyder bekymringen.
Tyrkia i sentrum
Kapitlet om Tyrkia i Kommisjonens rapport om fremskritt og tilbakeskritt i EU søkerland blir viet ekstra stor oppmerksomhet i år.
Det skyldes EUs arbeid for en samarbeidsavtale med tyrkerne om håndteringen av flyktningkrisen.
Tyrkia er transittland for flere hundre tusen mennesker på vei til Europa. Og EU håper betydelig pengestøtte og politiske insentiver skal gi tiltak i Tyrkia som stagger strømmen av flyktninger og migranter.
Det skapte derfor oppmerksomhet da Kommisjonen valgte å utsette publiseringen av den kritiske rapporten til etter det tyrkiske valget. Nå oppfordrer EU landets nye regjering ta tak i ankepunktene umiddelbart.
– Forholdet vårt gjelder mer enn migrasjon, understreket Hahn tirsdag.
Komplisert
Forholdet mellom Tyrkia og EU er komplisert. Forhandlinger om tyrkisk EU-medlemskap startet så langt tilbake som i 2005, 18 år etter at tyrkerne først søkte.
Prosessen går svært langsomt med harde EU-krav om betydelige reformer og bedringer i menneskerettigheter og styresett.
Nå kan imidlertid Tyrkia få fortgang i prosessen med visumliberalisering for tyrkere i Europa mot mer samarbeid i flyktningkrisen. Det kan også bli åpnet nye kapitler i de langvarige medlemskapsforhandlingene med EU.