Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen er i gang med den krevende oppgaven å forhandle fram et regjeringsgrunnlag.

Foto

NTB-scanpix.

Tvinges til tett samarbeid med Dansk Folkeparti

Publisert: 22. juni 2015 kl 10.55
Oppdatert: 22. juni 2015 kl 11.22

Venstres massive valgnederlag fra 47 mandater til 34 og Dansk Folkepartis markante fremgang fra 22 til 37 har tvunget de to politikerne inn i hverandres armer.

Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen måtte i helgen gi  opp forsøket på å danne en blå flertallsregjering i Danmark.

Rasmussen har sondert muligheten for en regjering bestående av Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

– Jeg har hatt samtaler med alle partiene på Folketinget, og min konklusjon er at det ikke er mulig å danne en flertallsregjering, sa han søndag.

– Jeg har merket en positiv stemning blant alle partier om et bredt samarbeid. En flertallsregjering ville gitt et svært snevert handlingsrom, legger han til.

Mandag formiddag skal Rasmussen gå til dronning Margrethe for å opplyse om at han vil danne en mindretallsregjering, skriver NTB.

Ren Venstre-regjering?

Saken fortsetter under annonsen

Det er uklart hvordan en dansk mindretallsregjering blir seende ut. Dansk Folkeparti, som ble det største partiet i den blå blokken etter torsdagens valg, sa før valget at de ikke vil inn i regjering. Men det høyrepopulistiske partiet er likevel den mest åpenbare kandidaten dersom Løkke Rasmussen vil danne en relativt stabil regjering.

– Venstre ønsker helst å ha Dansk Folkeparti med i regjeringen for å slippe å forhandle med dem fra sak til sak. Dersom det ikke lar seg gjøre, tror jeg det blir en ren Venstre-regjering, sier forsker Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsforskning, til NTB.

Hun tror ikke høyrepartiet Venstre vil ønske å gå inn i en mindretallsregjering med småpartiene på borgerlig side.

– De Konservative synes nok de er for små til å gå i regjering. Dessuten vil en regjering med Liberal Alliance gjøre det vanskelig å samarbeide med saker på tvers av blokkene, sier Bock Segaard til NTB.

Løkke tvinges til samarbeid

Svekkelsen av Løkke Rasmussen gir Thulesen Dahl en unik muligheter til å sette et avgjørende preg på den kommende borgelige regjeringen i Danmark, skriver den daske ukeavisen Mandag Morgen. Det er allerede klart at Løkke Rasmussen vil strekke seg meget langt for å møte de krav og ønsker som måtte komme fra DF-formannen. Kristian Thulesen Dahl er Løkkes livsforsikring. En ren Venstre-regjering med en svekket Løkke Rasmussen i førersetet  av bordet, som or hver eneste sak må finne tilstrekkelig flertall i Folketinget, kan ha en svært kort levetid, ifølge Mandag Morgens analyse.

De kommende forhandlingene vil sannsynligvis ta utgangspunkt i de fem Krav Thulesen Dahl satt frem allerede valgnatten:

Saken fortsetter under annonsen
  • Grensekontroll skal gjeninnføres .
  • EU må reformeres og Danmark må søke tettere samarbeid med et EU-skeptisk Storbritannia.
  • Flyktning- og innvandringspolitikk må skilles fra hverandre og alle lettelser i asylpolitikken skal trekkes tilbake.
  • Kriminalpolitikken må «tilbake på sporet».
  • Mer velferd for de syke og eldre.

Og selv om Venstre i løpet av valgkampen har latterliggjort Dansk Folkepartis forslag om å gjeninnføre grensekontrollen mot Tyskland, vil dette spørsmålet stå svært sentralt i de kommende forhandlingene mellom de to partiene.

En av Løkkes største utfordringer er økonomi og skatt. Partiene på borgerlig side er dypt splittet i den økonomiske politikken. Selv om Løkke Rasmussen og Thulesen Dahl kan se frem til en betydelig høyere økonomisk vekst enn de siste åtte årene, blir økonomi og skatte de to største utfordringene når de to sammen skal utforme en ny regjeringsplattform.

Mens Dansk Folkeparti vil øke de offentlige utgiftene til helse og omsorg, vil Venstre ha stans i det offentlige forbruket. Liberal Alliance, det tredje største på borgerlig side, vil kutte i de offentlige utgiftene.

Det er klart for noen tøffe forhandlingsrunder på Borgen de nærmeste dagene.