TTIP med liten seier i Brussel

Publisert: 29. mai 2015 kl 10.43
Oppdatert: 29. mai 2015 kl 11.08

I går gikk en resolusjon til støtte for TTIP gjennom EU-parlamentets komité for handel. Avtalen ble til etter at to viktige grupperinger kom til enighet, iføgle Politico.eu

Panelet tok opp flere tillegg, men det alle var mest opptatt av, var utformingen av kompromisset om investeringsdomstoler mellom Det europeiske folkepartiet på den ene siden og Sosialistene og Demokratene på den andre. I et tillegg som fikk 29 stemmer for og 10 mot, ble det slått fast at handelskommissær Cecilia Malmströms reform av såkalte Investor State Dispute Settlements (ISDS), eller voldgiftdommer, skal brukes videre i behandlingen av handelsavtalen. 

Nå er dette på ingen måte siste ord i saken. Parlamentet gir bare råd til Eu-kommisjonen, men torsdagens avstemming kan gir TTIP vind i seilene på sikt, skriver Politico.eu. Når handelsavtalen er ferdig forhandlet sender kommisjonen den tilbake til parlamentet for endelig avstemming.

De grønne og andre europeiske partier på venstresiden er misfornøyde med utfallet. De har lenge ønsket å se ISDS tatt ut av handelsavtalen.

Saken fortsetter under annonsen