Tsipras tror på gjeldslettelser
– Det avgjørende er at det finnes en forpliktelse til gjeldslettelse som kan komme etter den første evalueringen av et nytt låneprogram, det vil si i november, sier Tsipras.
Hellas og kreditorene i EU og IMF har startet forhandlingene om en ny, stor lånepakke på inntil 86 milliarder euro. Det er den tredje pakken grekerne trenger for å holde økonomien flytende.
Om alt går etter planen og pakken kommer på plass før høsten, kommer gresk gjennomføring av pålagte reformer til å bli løpende vurdert. Først ved innfrielse av en rekke reformkrav har långiverne åpnet for visse gjeldslettelser.
Omstridt
Hellas' enorme statsgjeld er et omstridt tema i eurosonen.
Tyskland og andre land i nord og øst er ikke innstilt på rene gjeldskutt. I stedet er det åpnet for at grekerne på sikt skal kunne få lettelser gjennom lengre løpetid og betalingsutsettelser.
Men kutt i gjelda er utelukket, har Tysklands mektige statsminister Angela Merkel gjentatt.
– Det er ikke i overensstemmelse med valutaunionen, er mantraet fra Berlin.
IMF-press
Samtidig har långiveren IMF slått fast at den greske gjeldsbyrden på rundt 170 prosent av brutto nasjonalprodukt ikke er bærekraftig, og at de andre eurolandene må vurdere langt større lettelser enn det de har diskutert til nå.
– For at et program skal fungere, trengs det vesentlig restrukturering av gjelden, sier IMF-sjef Christine Lagarde, men understreker også behovet for handling fra Aten.
– Det avgjørende er at greske myndigheter faktisk er innstilt på å handle, sier hun.
Nyvalg
Hellas måtte vedta to reformpakker for i det hele tatt å få starte forhandlinger om nye lån, og Tsipras har måttet stole på opposisjonen i nasjonalforsamlingen for å få vedtatt de omstridte tiltakene.
Uten eget flertall i ryggen kan det tvinge fram nyvalg, innrømmer statsministeren. Han ber de folkvalgte godta kreditorenes reformkrav selv om han har uttalt at han ikke tror på dem.
– Om vi ikke har parlamentarisk flertall, vil jeg bli tvunget til å holde valg, sier han.
Angrer ikke
Tross det økonomisk kaoset, den stengte børsen og bankrestriksjonene som fulgte Tsipras' lange maktkamp med långiverne, sier statsministeren at han ikke angrer fremgangsmåten.
– Jeg angrer ingen ting som har skjedd de siste fem månedene. Når det gjelder økonomien, er situasjonen mulig å snu, sier han ifølge Bloomberg.