Hellas' statsminister Alexis Tsipras var onsdag i Moskva for å møte president Vladimir Putin.

Foto

Aleksander Zemljanitsjenko / Reuters / NTB scanpix

 

Tsipras ser ny vår med Russland

Publisert: 9. april 2015 kl 09.04
Oppdatert: 9. april 2015 kl 09.20

– Den greske siden brakte ikke opp spørsmålet om bistand, sa den russiske presidenten da han onsdag holdt pressekonferanse med Hellas' statsminister Alexis Tsipras i Moskva.

Den russiske presidenten snakket heller om muligheten for styrket økonomisk samarbeid på flere fronter og åpnet for at store fellesprosjekter kan bety russisk kreditt. Mens Tsipras ikke la skjul på at han svært gjerne ser større russiske investeringer i gresk økonomi.

– Jeg håper dette er en ny vår i forholdet vårt, sa Tsipras.

Bekymring

Hellas' svært pressede situasjon har gitt grobunn for spekulasjoner om hva Tsipras egentlig ønsker med besøket i den russiske hovedstaden.

Det er bekymring i Brussel for at pengelense grekere søker tettere bånd østover, tross EUs sanksjoner mot Moskva. Og bekymring for at russerne prøver å så splittelse mellom EU-landene.

– Hellas er en suveren stat, svarer Tsipras.

– Vi prøver ikke å presse noen til noe, vi er åpne for konstruktivt samarbeid for å få til best mulig resultat for begges økonomier, sier Putin og avviser at russerne nå prøver å spille EU-landene ut mot hverandre.

Pengelens

Hellas har fortsatt ikke klart å få på plass en avtale med kreditorene EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om utbetaling av de siste 7,2 milliarder euroene i midler fra landets kriselån.

Statskassa er i ferd med å gå tom. Og allerede torsdag forfaller avdrag til IMF på 450 millioner euro til betaling.

Men den greske statsministeren gjentar at han ser mot Europa for å få løst krisen.

– Det må finnes en europeisk løsning på det som er en europeisk sak, sier Tsipras.

Sanksjoner

EU har til nå har klart å holde Unionen samlet om straffetiltak mot Russlands innblanding i Ukraina. Tsipras gjør det dog klart at han ikke liker sanksjonspolitikken.

Som mottiltak mot EUs sanksjoner har russerne egne tiltak mot landbruksimport fra Europa. Det går ut over gresk salg av frukt og grønt, og ett av Tsipras' mål onsdag var en lemping fra russernes side.

– En ond sirkel av sanksjoner kaller Tsipras strafferegimet, men fikk ikke med seg noen løfter fra Putin, som ikke gjør unntak «for noe land i EU».

– Trenger Merkel mer

Russland sliter med sine egne økonomiske problemer. Mer enn håp om bistand kan gresk tilnærming mot Moskva være et forsøk på å presse Tyskland og resten av eurolandene til utbetaling av nye lånemidler.

Tsipras trenger imidlertid Tysklands statsminister Angela Merkel mer enn han trenger Vladimir Putin, mener Judy Dempsey i tankesmia Carnegie Europe.

– Det er hun som er Europas ubestridte leder. Det er hun og finansministeren hennes som kan påvirke vilkårene de andre eurolandene vil sette for ytterligere lånegarantier til Aten, skriver Dempsey i en analyse.

Og hun mener Hellas også trenger EU mer enn Russland.

– EU er Hellas' største handelspartner. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen