Forhandlinger gjennom helga førte ikke til noen avtale mellom Hellas og de internasjonale kreditorene om utbetaling av flere lånemidler. 

Foto

Reuters/NTB-scanpix.

Tsipras: – Hellas venter tålmodig

Publisert: 15. juni 2015 kl 14.35
Oppdatert: 15. juni 2015 kl 14.35

Forsøkene på å få til en avtale om reformer mot lånemidler brøt søndag sammen. Tida er knapp, men Hellas og långiverne i EU og Det internasjonale pengefondet IMF klarer ikke bli enige om vilkårene.

– Vi venter tålmodig til institusjonene blir mer realistiske, skrev statsminister Tsipras i avisa Ephimarida ton Syndakton mandag.

Hellas har dog ikke gitt opp, understreker talsperson Gabriel Sakellaridis.

– Den greske regjeringen har kun én plan, og det er å få til en avtale, sier han ifølge Reuters.

Uten enighet om flere lånemidler frykter markedet at utfallet skal bli gresk statskonkurs, og mandag åpnet børsen i Aten med et fall på 6 prosent. Selv om Aten skal ha gått med på å innfri kreditorenes budsjettkrav for i år, gjenstår krangel både om pensjoner og merverdiavgift.

Rød linje

Hvor tålmodig statsministeren kan være, er et åpent spørsmål. Ved utgangen av måneden må landet betale avdrag til IMF på nesten 1,6 milliarder euro. Samtidig utløper landets låneprogram, der det fortsatt står 7,2 milliarder euro igjen.

Saken fortsetter under annonsen

EU og IMF betaler ikke ut de pengene før grekerne innfrir krav om reformer og nedskjæringer, men den venstreorienterte regjeringen i Aten har satt ytterligere pensjonskutt som sin «røde linje».

– Vi kommer ikke til å vedta tiltak som kutter pensjoner eller hever momsen på basisvarer, sier Sakellaridis.

Tsipras anklager ifølge nyhetsbyrået AFP kreditorene for å la politisk opportunisme drive kravene.

Avgjørende

Torsdag holder finansministrene i eurosonen et avgjørende møte etter å ha avvist de greske motforslagene til nå. Tyskland understreker igjen at «ballen er på Hellas' halvdel».

– Det er en helt uriktig fremstilling å si at det kreves kutt i enkeltpensjoner. Pensjonssystemet er et av de dyreste i Europa, så reform er en del av kravene. Men det handler om å fase ut førtidspensjon, understreker talsperson Annika Breidthard i EU-kommisjonen overfor pressen.

– Det er heller ikke sant at institusjonene krever nye lønnskutt, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Mye å tape

Mislighold av gresk gjeld kan bety umiddelbart kaos og kapitalkontroll, men noen mener likevel regjeringen i Aten vinner på å holde hodet kaldt nå. For også andre land har mye å tape.

– Om Hellas skulle misligholde all gjeld i offentlig sektor, vil Frankrike og Tyskland alene kunne tape rundt 160 milliarder euro, påpeker Financial Times' kommentator Wolfgang Münchau.

Ved mislighold kan dermed grekernes ønske om en restrukturering av den enorme gjelda faktisk bli aktuelt. På den måten sitter kreditorene i det miste igjen med noe.

– Hellas kan egentlig ikke tape på å avvise tilbudet denne uka, mener Münchau og anbefaler også grekerne å gå for en grexit fremfor å akseptere vilkårene som de står nå.