Tror på høyere oljepris mot slutten av året

Publisert: 12. januar 2015 kl 10.23
Oppdatert: 12. januar 2015 kl 10.31

Jim O´Neill er sjeføkonomen som, mens han jobbet for investeringsbanken Goldman Sachs, innførte samlebegrepet BRICS for en spesiell gruppe land med høy økonomisk vekst. Men det var ikke ekspert på fremvoksende økonomier O´Neill trodde han skulle bli, da ha han avla doktorgraden om OPEC og oljeprisen på 1980-tallet.

I en kommentar sist uke advarer han på det sterkeste mot å spå hvilken vei oljeprisen går, for så å spå hvilken vei oljeprisen kommer til å gå.

O´Neill innrømmer at han er en av dem som har blitt overrasket over oljeprisens utvikling gjennom en lang karriere. Ved inngangen på 80-tallet kostet et fat olje 40 dollar, og mange ventet at prisen skulle fortsette opp mot 100 dollar. Innen 1982 hadde det motsatte skjedd: oljeprisen hadde startet på det som skulle bli 20 år med prisfall. Likevel tror han at han i dag sitter på informasjon som kan gi en bred indikasjon på hva prisen vil være ved utgangen av 2015. Nøkkelen er den såkalte 5 års futuresprisen på olje, altså hva det koster i dag å sikre seg et fat olje om fem år. 

O`Neill skriver at han følger med på hvordan futuresprisen beveger seg i forhold til spotprisen, altså prisen på et fat til umiddelbar levering. Tanken er at det er mindre spekulering i markedet for framtidig levering. Aktørene som har behov for å sikre seg olje om fem år, har antagelig mer kommersielle behov enn de som kjøper spot, resonnerer han. 

For tiden er 5-års futuresprisen på Crude 67,38 dollar per fat, mens 5-års futureprisen på Brent noe høyere på 74,12 dollar fatet. O´Neill tror det betyr at oljeprisen, i motsetning til bevegelsene de siste fire år, vil være høyere ved årets slutt enn ved årets inngang. 

Saken fortsetter under annonsen