KREVER LEDERREFORM: Det norsk politi først og fremst trenger er en lederreform, ikke en strukturreform, mener tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde.

Foto

Martin Moland

- Trenger en lederreform

Publisert: 30. januar 2015 kl 07.44
Oppdatert: 30. januar 2015 kl 10.37

I en debatt om kultur og ledelse i politiet tok tidligere leder for volds- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, et oppgjør med tanken om at reform av strukturer er det eneste som er nødvendig for å løse de store utfordringene som har blitt pekt på i politiet blant annet gjennom den knusende Gjørv-rapporten i etterkant av 22.juli.

- I denne debatten er strukturen på framtidens politi blitt nevnt langt flere ganger enn det ord som kultur og ledelse har blitt. Jeg tror at det norsk politi først og fremst trenger er en lederreform, der vi lærer opp våre ansatte i god ledelse. I dag leverer politiet gode resultater på tross av, ikke på grunn av, gode ledere, mente hun.

Hun tok også et oppgjør med tanken om at det nødvendigvis var kostbart å forbedre ledelsen i norsk politi. Problemet er først og fremst at man ikke evner å finne de som virkelig brenner for den gode ledelsen, mener Rohde.

- Vi må komme oss vekk fra tanken om at ledelse ses som en forfremmelse, og over i et spor der vi er i stand til å se ledelse som et valg. Selv vendte jeg hver dag speilet mot meg selv, og stilte meg selv spørsmålet om hvordan jeg skulle bli en bedre leder. Det er det som skaper bedre ledelse, og det er på å finne de som har ledelsesgenet og lederviljen politiet må bli bedre, mente den tidligere polititoppen.

Tror på formalkompetanse

Også politimester i Oslo Politidistrikt, Hans Sverre Sjøvold, vil vekk fra tanken om at neste generasjons politiledere er de som har opparbeidet seg den nødvendige ansenniteten. Derfor ønsker han at det skal stilles krav når politiet i framtiden henter inn ledere.

- Jeg er ikke sikker på om man nødvendigvis trenger en mastergrad i ledelse for å bli politileder, men noe formalkompetanse bør man absolutt ha. Formalkompetanse i bunn og en bred erfaring fra flere ulike deler av politietaten er etter min mening det vi bør stille som krav. Det vil også sørge for at vi får forutsigbare og gode kompetansekrav til morgendagens politiledere, understreket han.

Saken fortsetter under annonsen

Når det gjaldt spørsmålet om hvordan systemet skulle sørge for en bedre kultur i politiet understreket Sjøvold at det viktigste var å komme de intense rapporteringskravene til livs. Men tillit internt er vel så viktig, mener leder for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad.

- Det ville vært en fordel om ledere i større grad klarte å stole på de medarbeiderne de hadde under seg, og klarte å senke skuldrene litt. Det mener jeg norske politiledere jevnt over er for dårlige til, sa Bolstad.

- Må sikre nærpolitiet

Til tross for at utgangspunktet for debatten var ledelse og kultur i politietaten var det den forestående reformen av politi-Norge som kom til å ta opp mye av debattiden. Når justiskomiteens nestleder Anders Werp (H), som en av regjeringens representanter i forhandlingene om politireformen, varslet at sannsynligvis mindre enn halvparten av dagens politidstrikter ville bli igjen etter reformprosessen ønsket komiteens leder, Hadia Tajik (Ap), å advare mot at man mistet nærpolitiet.

- Man kan kalle noe en nærpolitireform, slik regjeringen her gjør, uten at det nødvendigvis blir det. Vi kan ikke reformere oss vekk fra fjorder og fjell, og det er viktig at vi klarer å opprettholde nærheten til publikum. Det er noe vi i Ap vil ta med oss inn i behandlingen av reformen. Vi må vokte oss for "handlingssyken", der vi gjør noe stort og dramatisk bare for at det skal synes at vi gjør noe, sa hun.

Høyre-politiker Werp er imidlertid overbevist om at en reform av politietaten er nødvendig.

- Per i dag er strukturen en av de store hindringene for en bedring av kulturen. Vi er veldig opptatt av at politiet skal levere best mulig også i framtiden, og da må vi reformere og sørge for mer slagkraftige distrikter, sa han under debatten.

Saken fortsetter under annonsen