To av tre vil betale mer skatt

Publisert: 5. januar 2015 kl 08.26
Oppdatert: 5. januar 2015 kl 18.43

I dagens Klassekampen kommer det fram at to av tre, ifølge Unios Verdiundersøkelse, vil være villige til å betale mer skatt om det bidrar til å opprettholde dagens velferdsnivå også i framtiden. Hele 66 prosent av de spurte i Verdiundersøkelsen sier de er enige eller delvis enige i at det er rett å betale mer skatt for å sikre gode offentlige velferdstjenester. 

- Ikke noe folkekrav

Dette tolker Unios Anders Folkestad som at regjeringen er i utakt med befolkningen når de fokuserer på skatteletter. Han kaller undersøkelsesresultatet "et slag i trynet" på den blåblå regjeringen. 

- Vi ser tydelig at det ikke står noe folkekrav bak regjeringens skatteletter. Regjeringen er på kollisjonskurs med folket i viktige spørsmål om skatt og velferd, sier Folkestad til Klassekampen. 

Folkestad mener det blir feil når debatten utelukkende føres på det premiss at skattene skal ned, og vil heller ha en balansert debatt om skattenivået. 

- Denne undersøkelsen viser at det er en klar vilje til å betale mer. Jeg er ganske sikker på at vi vil få en mer balansert skattedebatt framover, tror han. 

Tror på skattekutt

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringspartiene Høyre og Frp er derimot skeptiske til tanken om at det er umulig å opprettholde et høyt velferdsnivå med dagens skattenivå. Finanspolitisk talsmann i Høyre ser optimistisk på framtiden, og mener det først og fremst er spørsmålet det er noe galt med. 

- Jeg er optimist, og mener at det er mulig at kaka vi skal fordele kan bli stadig større. Det handler om å øke veksten og dermed få et økt skattegrunnlag. Det ligger samtidig implisitt i spørsmålet at man ikke kan sikre gode nok velferdstjenester med dagens skattenivå, sier han til avisen. 

Heller ikke Frps Gjermund Hagesæter tror økte skatter er alternativet i framtiden. 

- Det er ikke nødvendig å skatte mer i framtida, fordi vi kan få mer velferd for de pengene vi allerede bruker. Denne regjeringen har vist at vi kan redusere skatter og avgifter, samtidig som vi styrker velferden, sier Hagesæter.