Værfenomenet El Niño fører til tørke og uforutsigbart vær mange steder i og rundt Stillehavet.
Foto

Reuters / NTB scanpix

Titalls millioner rammes av El Niño

Publisert: 14. desember 2015 kl 09.37
Oppdatert: 14. desember 2015 kl 09.39
Det kommer fram i en ny rapport som særlig tar for seg El Niños påvirkning i stillehavsområdene. Værfenomenet har vært uvanlig sterkt i år og fører blant annet til tørkeperioder, plutselig nedbør og uberegnelig kulde.

– Dette er en krise på globalt nivå. Dagens El Niño er en av de sterkeste som er målt, noe som betyr at det vil komme mer ekstremvær som truer folks liv, matsikkerhet og boforhold, heter det i rapporten.

Fra før har FN varslet at El Niño, som oppstår når overflatevannet i deler av Stillehavet blir unormalt varmt, er på sitt mest alvorlige på 15 år. Og mens ekstremværet fortsetter, venter Oxfam at mellom 40 og 50 millioner mennesker vil være rammet av sult, sykdommer og vannmangel i starten av neste år.

De hardest rammede landene strekker seg over store områder og omfatter ifølge organisasjonen Papua Ny-Guinea, Etiopia, Malawi, Haiti og Honduras.

8,2 millioner mennesker i Etiopia trenger hjelp på grunn av manglende nedbør, mens hele tre millioner mennesker i vesle Papua Ny-Guinea er rammet av El Niño.

– Papua Ny-Guinea er kraftig rammet, særlig i høylandet, med utstrakt tørke og frost som ødelegger avlinger og buskap. Tørken har også påvirket Vanuatu, Fiji, Salomonøyene, Samoa og Tonga, konkluderer rapporten. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen