Tillitsvalgte mener arbeidslivet blir mer autoritært

Publisert: 5. januar 2015 kl 09.32
Oppdatert: 5. januar 2015 kl 18.50

Hvert år publiserer organisasjonen Lederne en ny utgave av den såkalte Norsk Ledelsesbarometer. Et av funnene i årets undersøkelse er at 67 prosent av de tillitsvalgte i norske selskaper mener arbeidslivet går i en mer autoritær retning. Med andre ord frykter de tillitsvalgte at toleransen for de som har avvikende meninger i bedriftene er mindre nå enn det den har vært ved tidligere undersøkelser. 

Advarer mot ja-mennesker

Forbundsleder i Lederne, Jan Olav Brekke, advarer norske ledere mot å for aggressivt slå ned på uenighet. Resultatet av ledere som ikke vil ha nei-menneskene rundt seg kan være alvorlige, mener han. 

- De sjefene som stilner kritiske røster ender etter hvert opp med masse ja-mennesker. Slike organisasjoner blir fort byråkratiske og lite handlekraftige, fordi ingen tør å ta beslutninger i frykt for å bli straffet. Vi kan for eksempel fort ende opp med flere korrupsjonssaker som vi har sett i noen selskaper de siste årene, fordi ingen tør si ifra om at noe er galt, sier Brekke i en pressemelding. 

Stadig mer kontroll

Forsker Bitten Nordvik er en av barometerforfatterne. Hun mener at kontrollen av norske arbeidstakere aldri har vært så omfattende som det den er i dag. I dag er det ikke bare kontroll med hva vi gjør, men hvordan vi skal tenke, mener hun.

- Arbeidsgivere kontrollerer ikke bare hva arbeidstakerne skal gjøre, men også hvordan de skal tenke og te seg. Alt skal standardiseres og strømlinjeformes, ofte på bekostning av sunn fornuft og personlig initiativ. Det skaper resignasjon. Som en tillitsvalgt fortalte meg: Denne resignasjonen tolker ledelsen som lojalitet, sier Nordvik i pressemeldingen.  

Saken fortsetter under annonsen