Telenor nekter å svare

Publisert: 12. januar 2015 kl 10.00
Oppdatert: 12. januar 2015 kl 10.34

Fredag ettermiddag kom det fram at Telenor ikke kommer til å svare kontroll- og konstitusjonskomiteen når administrerende direktør Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser er innkalt til åpen høring om Vimpelcom-saken onsdag morgen. Komiteen forsøker å komme til bunns i hva Telenors representanter i Vimpelcom-styret visste om betalinger på til sammen 600 millioner kroner til kontoer kontrollert av Usbekistans presidentdatter, Gulnara Karimova. 

"Taushetsplikten vil gjelde også om høringen er lukket for publikum og presse", skriver de to Telenor-toppene i brevet til komiteen. Med andre ord vil de to henvise til taushetsplikten selv om komiteen kaster presse og tilhørere på gangen under deler av høringen onsdag. 

Komitéleder Martin Kolberg vil ikke svare på om han fortsatt vil gå inn for at høringen avholdes, og det har ikke lyktes Dagens Perspektiv å få kontakt med han mandag morgen. Imidlertid er Høyre-politiker Michael Tetzschner innstilt på å gjennomføre høringen. 

- Nå som den er berammet, kan vi ha det møtet, men jeg har hele tiden sett for meg en ny høring når den internasjonale etterforskningen mot Vimpelcom er avsluttet. Uansett vil det være vanskelig for komiteen å konkludere før vi kjenner konklusjonene fra etterforskningen, sier han til VG.

Slakter begrunnelse

Telenors beslutning møtes med skepsis hos mange. En av dem er jussprofessor Mads Andenæs, som regnes som en av Norges fremste eksperter på selskapsrett. Han menTelenors begrunnelse ikke holder mål.

- De må ha et positivt grunnlag for en slik taushetsplikt som de påberoper seg, og det har de ikke. Telenor er en alvorlig aktør i det norske samfunnet. Det passer seg meget dårlig at de opptrer på en slik måte. De kommer nye forklaringer etter nye behov og dagsform, sier Andenæs til Klassekampen.

Saken fortsetter under annonsen

Han mener det er meget uheldig at det delvis statseide Telenor ikke ønsker å si noe til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Taushetsplikt er blant de forsvar som rulles ut blant dem som har noe å holde tilbake for kontroll- og konstitusjonskomiteen. Noen ganger har dette forsvaret et grunnlag, og i noen tilfeller et godt grunnlag, men igjen: Det er ikke tilfellet i denne saken. Komiteen er vel vant med at dette gjøres, og jeg er overbevist om at den best vet hvordan den skal håndtere det, sier professoren.

Kan lene seg på Stortinget

Professor i statsvitenskap, Trond Nordby, er ekspert på norsk parlamentarisk praksis og historie. Han sier at ingen stortingskomité kan tvinge en privatperson til å svare på spørsmål, heller ikke Telenor-toppene Baksaas og Aaser. Imidlertid finnes det en vei rundt denne problemstillingen.

- Stortinget kan innkalle enhver norsk borger til å svare for seg i et statsanliggende, men det er Stortinget i plenum som kan foreta den innkallingen. De kan jo selvsagt ikke vite om de snakker sant, men dette er det tyngste skytset Stortinget kan benytte seg av, og en slik høring ville gått for åpne dører, sier han til Klassekampen.