Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen legger fram en omfattende strukturreform for universitets- og høyskolesektoren. 

Foto

NTB-Scanpix.

Tegner nytt kunnskapskart

Publisert: 25. mars 2015 kl 10.06
Oppdatert: 25. mars 2015 kl 10.09

Dagens struktur i universitets- og høyskolesektoren  er ikke egnet til å møte fremtidens utfordringer, mener regjeringen. Vi har for mange små og sårbare fagmiljøer og for mange spredte, små utdanningstilbud med sviktende rekruttering.  Derfor må også universitetene og høyskolene våre må omstille seg, ifølge regjeringen.

– Norge må skape nye arbeidsplasser, sikre innovasjon og løse de store utfordringene innen helse, skole og velferd. Den nye strukturen vil gi grunnlag for økt kvalitet i høyere utdanning og forskning. Dette er helt avgjørende for at Norge skal klare den omstillingen som kreves de neste årene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

I dag egjeringen legger frem den varslede stortingsmeldingen Konsentrasjon for kvalitet, Strukturreform i universitets- og høyskolesektoren. Målet er å øke kvaliteten i sektoren, samt å  sikre robuste fagmiljøer over hele landet, heter det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Basert på forslag fra sektoren selv

I arbeidet med stortingsmeldingen har det kommet forslag fra universiteter og høyskoler med planer om at fjorten høyskoler og universiteter blir slått sammen til fem (se vedlagt kart). Regjeringen mener dette vil bidra til å nå reformens hovedmål: Bedre kvalitet i høyere utdanning og forskning. I Stortingsmeldingen beskrives et sett kriterier for å vurdere kvaliteten på institusjonene.

– Vi ser på hvor mange ansatte som har doktorgrad, hvor mange studenter som søker og gjennomfører høyere utdanning og hvor mye tid studentene bruker på studiene. I tillegg vurderer vi hvor mye forskning som blir publisert og hvor mye eksterne forskningsinntekter institusjonene får, sier Røe Isaksen i pressemeldingen.

Disse kriteriene vil bli lagt til grunn når det skal vurderes om flere institusjoner bør slås sammen.

Saken fortsetter under annonsen

Endrede krav

Regjeringen skjerper kravene for å opprette master- og doktorgradsprogrammer for å sikre at de er forankret i solide nok fagmiljøer. I tillegg vil regjeringen også skjerpe kravene for å kunne bli vitenskapelig høyskole eller universitet.

–Vi opphever den såkalte frysen i strukturen. Det betyr at høyskoler igjen kan søke om å få bli universitet, men samtidig skjerper vi kravene for å få en slik godkjenning, sier Røe Isaksen.

Ny ledelsesmodell

I går ble Den amerikanske språkprofessoren Curt Rice har ansatt som ny rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA),

Rice har bodd nesten 20 år i Norge og er i dag porofessor ved Universitetet i Tromsø.  

Curt Rice overtar so rektor når Kari Toverud Jensen slutter 1. august. 

Saken fortsetter under annonsen

Det er første gang en utenlandsk statsborger har fått topplederjobben ved en større norsk utdannelsesinstitusjon. Det er også første gang HiOA har valgt å ansette øverste leder i stedet for å velge til en åremålsstilling slik de fleste norske universitet og høyskoler gjør.

At HiOA nå velger å ansette rektor – ikke la ham bli valgt – er i tråd med regjeringens ønsker.

Regjeringen mener at ekstern styreleder og ansatt rektor best legger til rette for rekruttering av den kvalifiserte ledelsen og vil gå inn for at dette bør være hovedmodellen for norske universiteter og høyskoler i fremtiden.  

Arbeidet med å bygge strukturen for å sikre morgendagens kunnskapssamfunn er ikke over med denne meldingen til Stortinget. Flere institusjoner er fortsatt sårbare alene.

Kunnskapsdepartementet vil derfor fortsette dialogen med flere av institusjonene for å avklare deres plass i den framtidige universitets- og høyskolesektoren.

–Vi har hatt en god dialog med høyskolene og universitetene underveis og er glade for godt samarbeid. Men denne meldingen er kun første fase av prosessen og ikke slutten på den, sier Røe Isaksen.

Stortingsmeldingen legges frem for regjeringen fredag 27. mars.

Saken fortsetter under annonsen

Fakta om strukturreformen

Regjeringen har vurdert universitetene og høyskolenes resultater på en rekke områder. Resultatene danner grunnlag for å vurdere om de kan fortsette på egen hånd.

Universitetene og høyskolene vurderes etter disse kvalitetskriteriene:

  • Antall årsverk i førstestillinger, d.v.s. ansatte med doktorgrad eller tilsvarende
  • Antall søkere pr. studieplass
  • Antall studenter som gjennomfører på normert tid
  • Studentenes tidsbruk
  • Publisering av ny forskning
  • Eksterne forskningsinntekter
  • Størrelse på doktorgradsutdanningene
  • Internasjonalt samarbeid
  • Samspill med samfunnet (f.eks. oppdragsforskning og kommersiell bruk av forskning)

Sammenslåinger

Per 1. januar 2015 var det 20 statlige høyskoler. Et stort antall av disse vil bli slått sammen med et av dagens åtte universiteter og blir en integrert del av sammenslåtte institusjoner. Andre høyskoler vil bli slått sammen med hverandre og bli en større høyskole. Enkelte sammenslåinger kan gjennomføres allerede fra 1.1.2016.

Følgende sammenslåinger omtales i meldingen:

  • Høgskolen i Buskerud og Vestfold + Høgskolen i Telemark
  • Høgskolen Stord/Haugesund + Universitetet i Stavanger
  • Høgskolen i Gjøvik + Høgskolen i Sør-Trøndelag + Høgskolen i Ålesund + Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU)
  • Høgskolen i Harstad + Høgskolen i Narvik + Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet
  • Høgskolen i Nesna + Universitetet i Nordland + tentativt Høgskolen i Nord-Trøndelag

Sammenslåinger som utredes:

  • Kunst- og designhøgskolen i Bergen + Universitetet i Bergen
  • Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo + Kunsthøgskolen i Oslo + Norges musikkhøgskole
  • Diakonhjemmet høgskole + Misjonshøgskolen + Haraldsplass diakonale høgskole + Høgskolen Betanien

Flere universiteter og høyskoler består inntil videre som i dag. Dette gjelder først og fremst større institusjoner som kan sikre høy kvalitet og sterke fagmiljø på egen hånd – blant andre Universitetet i Oslo. Det gjelder også vitenskapelige høyskoler, som på grunn av sin spesialisering stort sett har robuste fagmiljøer, på tross av beskjeden størrelse. 

Slik blir det nye kunnskapskartet