Syrias splittede opposisjon møtes i Saudi-Arabia

Publisert: 7. desember 2015 kl 09.20
Oppdatert: 7. desember 2015 kl 09.20
Møtet i Saudi-Arabia blir første gangen siden opprøret startet i 2011 at representanter for politiske grupper og militære opprørsstyrker som kjemper mot regimet, møtes.

Saudi-Arabia håper å kunne samle opposisjonen i forkant av samtalene som verdens stormakter, Iran, Tyrkia og Saudi-Arabia ble enige om på et møte i Wien midt i november.

Noen hundre delegater ventes å delta på møtet, blant dem saudi-støttede Jaish al-Islam (Islams hær), som er en allianse som også består av beinharde islamister som ikke regnes som terrorister.

Ikke invitert til møtet er grupper som klassifiseres som terrorister, blant dem IS og den al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten. Kurdiske grupper er heller ikke invitert.

Væpnede kamper

Samtidig har væpnede sammenstøt mellom flere vestligstøttede opprørsgrupper i det nordvestlige hjørnet av Syria skapt problemer for USA og Tyrkia og anstrengelsene for å samle krefter mot IS.

To allianser, den ene støttet av Tyrkia og USA og den andre støttet av USA, sloss i en uke om kontrollen over den lille byen Azaz som ligger på veien mellom Aleppo og Tyrkia. De kom fram til en skjør våpenhvile torsdag, men mens de var opptatt med å slåss seg imellom, rykket IS-styrker flere kilometer fram mot Azaz.

Den ene alliansen er den nyopprettede koalisjonen Demokratiske syriske styrker som består av flere arabiske grupper og den store kurdiske YPG-militsen, og som får våpenstøtte fra USA, mens den andre, Levantfronten, består av grupper i den Frie syriske hær og tyrkisk-støttede opprørere som også støttes av USA.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights støttes Levantfronten av de islamistiske gruppene Ahrar al-Sham og Nusrafronten.

Truer samarbeid

Kampene truer samholdet mot IS som USA håper få i stand mellom grupper som knapt har noe til felles utover motstanden mot IS.

Selv om YPG har vist seg å være den mest effektive og pålitelige partneren for USA på bakken i kampen mot IS, ønsker Tyrkia ikke at kurderne skal øke sin innflytelse i området, selv om de også kjemper mot IS.

USA og Tyrkia har i månedsvis snakket om en felles innsats for å renske IS-styrker bort fra de siste delene av grensa mellom Syria og Tyrkia som ikke YPG har kontroll over, men uten særlig framgang.

Støttes av Russland og USA

Flere kilder blant opprørerne sier at YPG har nytt godt av de russiske luftangrepene de siste månedene som har vært rettet mot motstandere av Assad-regimet, men ikke mot kurderne, som Russland i likhet med USA støtter.

De syriske kurderne, som har dannet sine egen administrasjon i områdene de kontrollerer i Nord-Syria, er blitt beskyldt for å samarbeide med Assad-regimet, noe de kontant avviser.

De kontrollerer i dag nesten hele grensa mellom Syria og Tyrkia bortsett fra en hundre kilometer lang strekning som andre opprørsgrupper og IS har kontroll over, men Tyrkia frykter at de skal erobre resten av grensa og skape en kurdisk enhet med PKK, den tyrkiskkurdiske opprørsbevegelsen som Tyrkia kjemper mot. (©NTB)

Fakta om borgerkrigen i Syria

  • Opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad brøt ut 15. mars 2011, kort tid etter at Egypts president Hosni Mubarak ble styrtet.
  • Siden da har det utviklet seg en stadig mer brutal borgerkrig som har kostet over 250.000 mennesker livet.
  • Over 4 millioner mennesker har flyktet fra landet. Enda flere er på flukt inne i Syria.
  • En rekke opprørsgrupper kjemper mot regjeringsstyrkene og hverandre, blant dem Nusrafronten, som er tilknyttet al-Qaida.
  • Den ekstreme islamistiske opprørsgruppen Den islamske staten (IS) har tatt kontroll over store områder både i Syria og nabolandet Irak.
  • Noen av opprørerne får støtte fra blant andre Tyrkia, Saudi-Arabia, Qatar og USA. Assad støttes av Russland og Iran.
  • USA og flere allierte land har siden i fjor bombet IS i Syria. Russland begynte i september i år en luftkrig mot flere av opprørsgruppene i landet. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen