Svenske medier tar selvkritikk etter pågripelse
Den største feilen ligger kanskje hos Säpo og politiet, men også mediene kan være selvkritiske etter å ha pekt ut en mann som «terroristen» med navn og bilde, mener Dagens Nyheter på lederplass mandag.
Sikkerhetspolitiet Säpo renvasket søndag mannen for all terrormistanke og slapp ham fri, tre dager etter at han ble pågrepet på det lille tettstedet Boliden, hvor asylsøkeren bodde.
– Å holde hodet kaldt når terroren truer, er mye å forlange. Likevel er dét hva som kreves, skriver Dagens Nyheter.
– Betydelig ansvar
Kommentator Oisín Cantwell i Aftonbladet frykter at en ung uskyldig mann for resten av livet kommer til å kobles til terroristene han selv har flyktet fra.
– Både Säpo og mediene har grunn til å ransake seg selv, skriver Cantwell, som mener at aviser, radio og TV har et betydelig ansvar for at et Google-søk alltid kommer til å forbinde 22-åringen med terrorplanlegging.
– Ikke det største fortrinnet når du skal søke jobb eller gå på date, skriver han og etterlyser en diskusjon i bransjen. Cantwell spør om mediene virkelig skal gå ut med navn og bilde når de vet at mistanken mot personen er forholdsvis mild. Han viser til begrepet «skäligen mistenkt», som er den nest laveste av fire grader av mistanke i svensk juss.
Stor allmenninteresse
Göteborgs-Postens sjefredaktør Cecilia Krönlein skriver at avisen hadde avstått fra navn- og bildepublisering om den hadde visst det den vet i dag. Hun peker samtidig på at situasjonen var annerledes da beslutningen ble tatt.
– Sikkerhetspolitiet, Säpo, hadde økt terrortrusselnivået i landet til nest høyeste nivå, nivå fire. 22-åringen var en jaget mann, det var utstedt arrestordre for ham, og han var mistenkt for et svært alvorlig forbrytelse. Den offentlige interessen var utvilsomt svært stor, og det var ifølge Säpo ytterst viktig at mannen ble pågrepet, skriver hun i sin blogg.