Sveits og Norge dyrest i Europa
Norge hadde i 2014 et prisnivå for varer og tjenester til konsum i husholdningene som var 48 prosent over det gjennomsnittlige prisnivået i de 28 EU-landene (EU28=100). Sveits' (gjennomsnittspriser) lå enda høyere: 54 prosent over EU-landene. Danmark lå 38 prosent, Sverige 25 prosent og Finland 23 prosent over gjennomsnittet i EU28. Det betyr at prisnivået i Norge også var omkring 7 prosent høyere enn i Danmark, 18 prosent høyere enn i Sverige og 20 prosent høyere enn i Finland.
Det er tydelige geografiske skillelinjer hva angår prisnivå blant de europeiske landene. Land i Nordvest-Europa, altså de nordiske landene, Storbritannia, Irland og Benelux-landene, i tillegg til Sveits, har de høyeste prisene. I mellomsjiktet finner man Frankrike, samt land i Mellom- og Sør-Europa. Prisene er desidert lavest i øst og sørøst, og spesielt på Balkan. Makedonia, Bulgaria og Albania var i 2014 de relativt sett billigste landene i Europa. I disse landene er det generelle prisnivået på omkring en tredel av det norske.
Ikke dyr strøm
Selv om Norge ligger på pristoppen i Europa for varer og tjenester sett under ett, gjelder ikke dette alle vare- og tjenestegrupper. Det norske prisnivået for «Elektrisitet, fyringsoljer og annet brensel» ligger 10 prosent under det europeiske gjennomsnittet, og hele 43 prosent under Danmarks nivå, som er Europas klart høyeste. Det er særlig prisene på alkohol og tobakk som skiller seg ut i forhold til resten av Europa. Norske priser er nesten 2,5 ganger høyere enn gjennomsnittet i EU, nesten dobbelt så høyt som i Danmark, og vel 80 prosent høyere enn i Sverige. Sverige og Danmark har klart lavere matvarepriser med henholdsvis 42 og 22 prosent under norske priser.
Balkanland billigste ferieland
Hotell- og restauranttjenester er en annen gruppe hvor Norge utmerker seg med et spesielt høyt prisnivå, 76 prosent høyere enn EU28-snittet. For hotell- og restauranttjenester er det generelt høye lønnsnivået en faktor som gjør prisnivået i Norge høyt.
Makedonia, Albania, Bulgaria og Serbia hadde Europas laveste priser på hotell- og restauranttjenester i 2014. Prisnivået på disse tjenestene i landene på Balkan er på omkring en fjerdedel av nivået i Norge. Blant de ferielandene som er de mest populære for nordmenn, har Tyrkia og Portugal de laveste prisene, som ligger nesten 60 prosent under det norske, mens prisene i Hellas og Spania er omkring halvparten av det norske, mens prisnivået på disse tjenestene i Frankrike, Storbritannia og Italia er omkring 35-40 prosent lavere. Blant de nordiske landene kommer Finland best ut, foran Sverige og Danmark. Sammenliknet med Norge er hotell- og restaurantprisene i Finland, Sverige og Danmark henholdsvis 27, 22 og 17 prosent lavere.
I følge SSB er prisnivåforskjellene mellom europeiske land ganske stabilt. Endringer i prisnivå fra år til annet kan skyldes ulik prisstigning i landene, men ofte er valutakursendringer en vel så viktig årsak.