Produktivitetsveksten bremser i hele verden viser en ny undersøkelse. Det skjer på tross av at IKT når ut til stadig flere. Her fra "One laptop per child"-programmet.

Foto

Svakeste produktivitetsvekst siden år 2000

Publisert: 26. mai 2015 kl 10.12
Oppdatert: 26. mai 2015 kl 10.23

Globalt økte produksjonen per arbeidstaker med 2,1 prosent i fjor. Men samtidig var snittet mellom 1999 og 2006 på 2,6 prosent.

Det er tanketanken Conference Board som har satt sammen globale tall for produktiviteten for Financial Times. Sjeføkonom i Conference Board, Bart van Ark, sier til avisen at dersom man ser på såkalt total factor produktivitet, som også fanger opp produktivitetsendringer som ikke direkte knyttes til arbeidskraft, tegnes et skremmende bilde. I 2014 falt dette tallet med 0,2 prosent.

– Dette er et globalt problem, og vi må ta det svært seriøst, sier han til avisen.

Tenketanken mener at en del av fallet fortsatt kan knyttes til finanskrisen i 2008-09, men slett ikke alt. I tallene skjuler det seg mer dyptliggende trender, ifølge van Ark.

Utviklingsland hvis økonomi har vokst godt de siste tiårene begynner å nå grensen for hva de klarer å ta igjen ved kun å innføre ny teknologi. Samtidig har iland en stadig større tjenestesektor i sine økonomier, og det gir lavere muligheter for rask produktivitetsvekst.

 

 

Saken fortsetter under annonsen