– Styrk din egen bedrift først
Mange bedrifter har lyktes med en vekststrategi i nedgangstider. Selv om det finnes suksesshistorier om partnerskap mellom konkurrenter, og også oppkjøp, advarer strategirådgiver i Teamconsulting, Åge Flohr, mot å gå rett på målet.
– Det er veldig fristende for en bedrift med god likviditet å kaste seg over konkurrentene, som et ledd i en vekststrategi. Men jeg har sett utallige eksempler på at synergiene blir vanskelige å realisere, sier Flohr.
Han avviser ikke strategien, og ser fordelene med at bedrifter får tilgang på et større marked. Likevel understreker han at hans erfaring med strategiarbeid for bedrifter viser at de som lykkes med veksten kjenner sine egne styrker, svakheter, muligheter og trusler best. Det vil være store kostnader forbundet med restrukturering og effektivisering av den nye organisasjonen, ifølge Flohr.
Kort sagt, du må kjenne deg selv. Og du må bruke tid på dette arbeidet først.
Markedsføring
Flohr anbefaler bedrifter først å se om det er mulig å styrke sin egen posisjon i markedet, før inngåelse av partnerskap eller oppkjøp av konkurrenter blir aktuelt.
– Det kan lønne seg først å bruke penger på markedsføringen. Du må først gjøre en god markedsføringsjobb for å komme i posisjon til å vokse. Det gjør bedrifter i dag, og de lykkes godt, sier han.
Han peker på nærings- og nytelsesmiddelbransjen som et eksempel på en bransje der mange bedrifter opplever gode tider.
– Denne bransjen er også rammet av at bankene og investorene holder igjen pengene. Likevel er det svært mange bedrifter som opplever vekst nå, til tross for finanskrisen, sier han.
Flohr påpeker at det er menneskene i organisasjonen, kompetansen de besitter og anvendelsen av teknologien som til slutt avgjør om bedriften får suksess.
– Se på underleverandørene til bilindustrien. De er nødt til å anvende teknologien sin til nye områder. Hvis ikke er de borte, sier han. Han legger til at dette gjelder et stadig økende antall bedrifter.
Hva kan konkurrenten gi deg?
Hvis du har likviditet, og konkurransen i markedet er på et nivå der vekst er en aktuell strategi, bør du kartlegge konkurrentenes sterke og svake sider.
– Kjenner du din egen bedrifts styrker, er det lettere å vite hva konkurrenten har, og som du trenger for å bli sterkere, ifølge Åge Flohr.
I tillegg til strategier, bør du se på konkurrentenes sterke og svake sider på områder som produktfunksjon, pålitelighet, holdbarhet, design, leveranse, service, markedsføring og prissetting, ifølge Flohr.
Slik analyserer du konkurrentene:
- Kartlegg hva markedet etterspør
- Kartlegg hva du selv har av teknologi og kompetanse, i forhold til hva som trengs for å lykkes
- Hva er dine sterke og svake sider, muligheter og hvilke trusler finnes i markedet?
- Hva slags konkurranse preger markedet?
- Identifiser konkurrentene
- Identifiser konkurrentenes markedsandeler
- Identifiser konkurrentenes dyktighet
- Hvilke produkter lykkes konkurrentene med?
- Identifiser konkurrentenes kostnader og kapasitet
- Hva er forretningsideenee og strategiene til konkurrentene som lykkes?
- Hvilke distribusjons- og salgskanaler virker for konkurrentene?
- Hva er konkurrentenes marketing mix (produkt, pris, påvirkning, promosjon og distribusjon/plass)?
- Hvordan er konkurrentenes utvikling i markedet?
- Hva er konkurrentenes fremtidsplaner?
- Hvilke konkurrenter er prisledende på markedet?
- Hvilke motstrategier har konkurrentene benyttet tidligere, og hvilke vil de benytte seg av når du lanserer ditt markedstilbud?
- Hvor stor er trusselen fra nye konkurrenter?
- Hva har jeg av kapital for å kunne konkurrere i markedet?
- Hva trenger jeg av kapital for å bli bedre enn konkurrentene?
- Hvordan kan kapitalen benyttes best mulig?