Eldar Sætre legger her frem 3. kvartal 2014-resultatene i Statoil. 

Foto

Heiko Junge / NTB scanpix

Stø kurs med ny sjef i Statoil

Publisert: 4. februar 2015 kl 08.54
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.58

I dag ble det klart at Statoils styre går for den interne kandidaten som ny administrerende direktør.

– Eldar Sætre var styrets førstevalg. Industri og selskap er inne i en periode med krevende utfordringer. Eldar utmerker seg med lang erfaring og den evnen til å skape endring som er nødvendig i en slik tid. At den beste kandidaten kom fra egne rekker er ekstra gledelig, uttaler Statoils styreleder, Svein Rennemo i en pressemelding onsdag morgen.

Stabiliserende for organisasjonen

Internt i Statoil blir valget tatt varmt imot. Utnevnelsen er et stabiliserende element for hele organisasjonen. Valget av Sætre er også i samsvar med hva som er vanlig når store, internasjonale virksomheter velger ny toppsjef. Les mer om det her

Sætre har jobbet i Statoil i 35 år. Han ble konstituert som Statoil-sjef da Helge Lund i oktober takket ja til jobben som toppsjef i britiske BG-Group. Siden ansettelsen i 1980 har Sætre blant annet vært CFO, og ledet hele nedstrømsdelen av konsernet.

Sætre har vært en del av Statoils konsernledelse siden 2003. Fra da til 2010 var han økonomi- og finansdirektør. Deretter var han leder for forretningsområdet «Markedsføring, prosessering og fornybar energi».

Sætre var ifølge pressemeldingen en sentral skikkelse i Statoil under børsnoteringen i 2001 og han spilte en betydelig rolle under fusjonen med Hydros olje- og gassvirksomhet.

Saken fortsetter under annonsen

Fakta om Eldar Sætre:

* Norsk næringslivsleder, født 8. februar 1956.

* Utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen.

* Ble ansatt i Statoil, nyutdannet, i 1980.

* Konserndirektør i Statoil ASA fra oktober 2003, tidligere økonomidirektør.

* Har jobbet under sju konsernsjefer, før han selv ble utnevnt til konstituert konsernsjef etter Helge Lunds avgang 15. oktober 2014.

(Kilder: Statoil/Wikipedia) (©NTB)

Lettet finansbransje

Utnevnelsen vil bli varmt mottatt av investorene. I takt med den fallende oljeprisen har ryktene om at Statoil må kutte i utbyttepolitikken gått stadig høyere. Sætre har i en årrekke vært mannen bak Statoils utbyttepolitikk. At han nå skulle skifte kurs, ville komme som en overraskelse på finansbransjen - kanskje særlig siden oljeprisen har steget med 20 prosent den siste uken.

Lettet oljeby

I Stavanger har man i mange år fryktet at hovedkontoret skal flyttes til Oslo, eller kanskje til og med til London. En eventuell utnevnelse av en utlending med base i London, som briten John Knight, kunne satt fortgang i flytteprosessen fryktet mange. Men Sætre er opprinnelig fra Sunnmøre og har bodd mange år i Stavanger. Det skulle roe gemyttene også i oljebyen.

– Kandidaten vi var på jakt etter måtte ha dyp kunnskap om olje- og gassindustrien og sterk forståelse for de utfordringer og muligheter Statoil står overfor. Det er avgjørende for å lykkes i denne jobben, uttaler Rennemo

I en pressemelding utdyper Sætre hva som er viktig for ham som leder i Statoil.

Saken fortsetter under annonsen

– På norsk sokkel vil vi forsterke og forlenge vår posisjon. Internasjonalt vil vi satse i områder der vi kan bygge materielle og lønnsomme posisjoner. I tillegg vil vi styrke vår innsats i overgangen til et lavkarbonsamfunn. Konkurransekraft og bærekraft vil stå sentralt, enten det gjelder olje- og gassproduksjon eller fremtidige prosjekter innen fornybar, uttaler Sætre.

God totalkompensasjon

Ifølge pressemeldingen fra Statoil får Eldar Sætre en fastlønn på 7,7 millioner kroner. Av disse er 5,7 millioner kroner pensjonsgivende inntekt.

Utover fastlønnen tar Sætre del i Statoils programmer for bonus og langtidsintensiver.

Konsernsjefen får rett til å gå av med pensjon ved fylte 62 år.