Stive smil? Hans Olav Syversen (KrF, f.v.), Svein Flåtten (H), Terje Breivik (V) og Hans Andreas Limi (Frp), alle finanspolitiske talsmenn for sine respektive partier, møtes atter en gang til forhandlinger om neste års statsbudsjett i formiddag. 

Foto

NTB-scanpix.

Statsbudsjettet: Grønne skatter den tøffeste nøtta

Publisert: 18. november 2015 kl 10.14
Oppdatert: 18. november 2015 kl 10.22

Forhandlingene om neste års statsbudsjett er allerede på overtid, men fortsetter i Stortinget i dag. Den formelle behandlingen i Finanskomiteen ser også ut til å bli utsatt. 

Den langsomme framdriften innebærer i praksis at finansdebatten – et av årets viktigste ordskifter i Stortinget – ikke vil bli avholdt som planlagt 26. november. Ifølge TV 2 er 2. desember blinket ut som ny dato. Det blir i så fall andre året på rad at finansdebatten må utsettes, skriver NTB. 

Det kan bli sen juleferie for Stortingspolitikerne i år også, med andre ord. 

Bistand og grønne skatter er fortsatt den store nøtta for forhandlerne på Stortinget. Ifølge NRK kan det nærme seg en løsning på bistandsspørsmålet. Regjeringen foreslår å bruke totalt 7,3 milliarder av bistandsbudsjettets 34,2 milliarder på asylsøkere og flyktninger i Norge.

Det innebærer at drøyt 20 prosent av bistandsbudsjettet faktisk brukes i Norge. Selv om det er gjengs politikk å bruke mellom 4 og 6 prosent på denne måten, har ingen norsk regjering tidligere vært i nærheten å bruke en så høy andel av bistandsmidlene «hjemme».

NRK melder i morgentimene i dag at det kan se ut at en løsning på bistandsfloken kan være at regjeringen halverer summen av bistandsmidler brukt hjemme. I det såkalte tilleggsnummeret som ble lagt frem etter det ordinære statsbudsjettet for å møte den pågående flyktningkrisen summen av bistandsmidler brukt i Norge økt med 4,2 milliarder. Nå kan det se ut som om denne summen reduseres til rundt 2 milliarder. Men med den summen som ligger inne fra før, vil det fortsatt dreie seg om å bruke rundt 5 milliarder til hjemlig bistandsbruk.

I tillegg mener NRK å vite at innretningen på omfordelingen av bistandsmidlene blir noe endret, slik at sivilsamfunnet ikke blir like skadelidende. I forslaget fra tilleggsnummeret ville midlene til såkalte sivil samfunn-prosjekter blitt redusert med rundt 60 prosent fra året før.

Saken fortsetter under annonsen

«Venstre er trøbbel!»

Ifølge Vårt Land er det imidlertid ikke så sikkert at bistandsspørsmålet er nær en løsning. Etter det Vårt Land får opplyst har de siste dagene vært mer preget av posisjonskamp enn real fremdrift.

KrF hadde inntil tirsdag kveld ingen akseptabel bistandsløsning mot milliardkutt. Nå presses de utenfra, spesielt fra Ap, skriver avisen.

Det aller vanskeligste spørsmålet ser imidlertid ut til å dreie seg om grønne skatter og avgifter. Venstre står hardt på å skattlegge utslipp av klimagasser hardere, og heller åpne for større lettelser på andre områder. Økte drivstoffavgifter, ikke minst på diesel, er blant de konkrete kravene. Det samme er høyere CO2-avgift, også på norsk sokkel.

– Det er svært viktig for Venstre at vi får et statsbudsjett som bidrar til at klimautslippene går ned, og at det grønne skiftet vi har satt i gang i tidligere budsjettavtaler med regjeringen forsterkes og stimuleres ytterligere, sier finanspolitisk talsperson i Venstre Terje Breivik til NTB.

At Venstre skaper trøbbel for regjeringspartiene i forhandlingene kan en gul lapp som ble funnet i Stortingsrestauranten i går etteriddag tyde på: «V er trøbbel. Vil ikke forhandle før grønn avgift!»

Dette tydelige og noe frustrerte budskapet satt fast under skoen til en stortingsansatt i ettermiddag. Vedkommende delte det mindre glade budskapet på Facebook, og det virker mer enn treffende for situasjonen for budsjettforhandlingene akkurat nå. 

Saken fortsetter under annonsen

Frustrert forhandler? Denne lappen ble funnet av en ansatt på Stortinget i Stortingsrestauranten i ettermiddag. 

Frustrert forhandler? Denne lappen ble funnet av en ansatt på Stortinget i Stortingsrestauranten tirsdag ettermiddag.