Ståle  Villumstad (47) er Country Manager for Basware Norge og leder for IT-selskapets leveranseapparat i Skandinavia.

Foto

Bård Andersson.

Ståle Villumstadi Basware: Blinkskytteren

Publisert: 26. mai 2015 kl 07.56
Oppdatert: 26. mai 2015 kl 07.56

Til daglig er han Country Manager i Norge, der han koordinerer alle funksjoner. Han er også nestleder for bedriftens leveranseapparat i Skandinavia, og ansvarlig for tjenesteløsningene til Basware.

I tillegg er han gammel skihopper og skytter, idretter der han har respektable prestasjoner å vise til. I dag er han rennleder i Norges-cup i hopp, og er med og styrer renn i Holmenkollen og i Midstubakken.

Og eplet faller ikke langt fra stammen. Villumstads sønn, som er en lovende skihopper, vant nylig hovedlandsrennet.

Skyting er Ståle Villumstad også lidenskapelig opptatt av. Det får ham til å koble av. Et begrenset fokus, kaller han det. Spydeberg-mannen har 27 deltakelser i landsskytterstevnet, med en 82. plass (av 5 000 deltakere) som beste resultat. I Norges-cup har han en bronse.

Closer

Han beskriver både hoppmiljøet og det frivillige norske skyttervesen som gode idrettsmiljøer, der han også bidrar med å ta ekstra ansvar.

– Jeg havner alltid i et eller annet verv i forbindelse med hobbyene mine, smiler han.

Saken fortsetter under annonsen

En av grunnene til det er at han ikke liker å sitte og se på at ting ikke blir gjort. Den innstillingen har han tatt med seg inn i arbeidslivet. Han beskriver seg selv som en closer – en som ikke gir seg før han er i mål. Helt i mål.

– Jeg tror mange beskriver meg slik. Jeg er en engasjert leder som er opptatt av konkrete resulater, og har aldri lagt skjul på at jeg er opptatt av tall. Jeg har imidlertid utviklet meg i takt med ansvaret jeg har fått, og i dag er jeg også en veiviser, og er veldig bevisst på at jeg også har ledere under meg, forteller han.

Villumstad mener hans sterkeste side som leder er at han får mye ut av ressursene han har til rådighet. Mens andre kan være flinkere til å tenke utenfor boksen, skraper han hjørnene for å få ut maks ut av rammebetingelsene.

Vekkerklokke i møter

Han mener trangen til å fullføre ting henger sammen med andre viktige lederegenskaper.

– Ledelse handler om å påvirke andre, og gjennom det å få ting til å skje. Det er en givende del av det å være leder. Det handler også om å vite om man har nok ressurser til å gjøre jobben. Jeg elsker å se resultatene av arbeidet vårt. Bygger jeg et hus, liker å se at det står ferdig, sier han.

For Villumstad er bedriftskultur viktig. Basware er kjent for å bruke vekkerklokker i møtene sine. På den måten vet alle møtedeltakerne hva de har å forholde seg til.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi kaster ikke bort noens tid. Alle vet hva vi skal oppnå, hvor lang tid møtet skal ta og at vekkerklokken kommer til å ringe, smiler han, og legger til at klokken også symboliserer at bedriften står for noe positivt.

Interessegrupper og medarbeiderskap

Han forteller at Basware skårer høyt på at de ansatte kjenner bedriftens strategi ut og inn, og at de etterlever den. Da blir det lettere å treffe gode beslutninger. Resultatene klarer hverken Villumstad eller de ansatte å oppnå alene. Stakeholder management, ledelse av bedriftens interessegrupper, er også viktig.

– Vi klarer ikke å levere det vi skal alene. Vi er avhengige av at alle spiller på lag med oss. Den neste dimensjonen er å få interessegruppene på vår side. Dersom bedriftens interessenter, mine egne og de ansattes interessegrupper er med unngår vi at unødvendig tid og ressurser går tapt, forklarer han.

I en matriseorganisasjon som Basware er det viktig at alle vet hvem de skal kontakte. Alt må være på plass i en global organisasjon.

– Derfor er det så viktig at vi har kontroll på våre medspillerne og også på deres interessenter. Dette går ned til hver enkelt medarbeider. Vi er opptatte av at hver enkelt lar seg inspirere til å motiveres til handling. Det er det som er medarbeiderskap. Folk har et grunnleggende ønske om suksess, både for seg selv og bedriften. Egeninspirasjonen er viktigere enn all verdens lønn og insentiver. Med inspirasjon vokser vi i oppoverbakke, utdyper Villumstad.

Vanskelige personalsaker

Saken fortsetter under annonsen

Den mest utfordrende og vanskelige delen av ledergjerningen har med vanskelige personalsaker å gjøre. Ståle Villumstad trekker frem det å måtte påvirke medarbeideres hverdag gjennom oppsigelser som spesielt tøft.

– Det er selvfølgelig vanskelig å måtte si opp folk. Det er ikke trivelig i det hele tatt. Jeg har måttet gjøre det flere ganger, av ulike grunner. Det er en mer takknemlig oppgave når medarbeideren har hatt muligheten til å rette opp inntrykket, og har fått en sjanse. Da visste man hvor man stod, og hva konsekvensene var. Hvis bedriften må nedbemanne påvirker det mange medarbeideres fremtid, og det er vanskelig, sier han.

Basware har 1500 ansatte. Hovedfokuset til Villumstad er implementering av løsninger for anskaffelser og elektroniske fakturaløsninger for automatisering av prosessen fra kjøp til betaling.

Som leder synes han det er inspirerende å kunne bidra til å hjelpe andre ledere med å møte fremtiden. Fremtidens ledere trenger gode it-løsninger som gjør det mulig å fatte de riktige beslutningene, basert på et oppdatert og reelt datagrunnlag. Gode ledelsesverktøy gir ledere sanntidsoversikt over forestående økonomiske forpliktelser, samtidig som det bidrar til å kunne forbedre den operasjonelle kontantstrømmen. På dette området er det fortsatt mye å hente for norske ledere, mener Villumstad.

Han tror medarbeiderne i Basware vil karakterisere ham som hel ved, og at han har en ren sti bak seg.

– Jeg har vært heldig som har hatt sjefer som har hatt tillit til meg hele veien, sier han.

Nesten aldri søkt jobb

Saken fortsetter under annonsen

Etter studiene ved Trondheim ingeniørhøgskole, og senere på The University of Glasgow, søkte han sin første jobb. Han begynte da som programvareutvikler i Inenco, som senere skiftet navn til Mikon. Etter fire år søkte han seg videre til bedriften Component Software og en stilling som seniorkonsulent.

– Selv om bedriften har byttet navn, blitt kjøpt opp eller fusjonert jobber jeg fortsatt i samme bedrift, smiler han.

Han begynte der i 1996. Siden den gangen har han vært konsulent, prosjektleder, leder for professional service, leder for forsknings- og utviklingsavdelingen, direktør for professional services og nestleder for samme avdeling. Gjennom årene har han gjort seg opp noen tanker om fremtidens lederutfordringer.

– I selskapssammenheng har det vokst frem trender som handler om krav- og selvfølgelighetsmentalitet. Ting har blitt snudd på hodet. I stedet for at folk tilbyr sin kompetanse og sine tjenester, har det vokst frem en «hva kan du gjøre for meg»- mentalitet, som jeg mener er usunn. Den kan bli en utfordring, både for selskapene og for landet generelt. Misforstå meg rett – jeg er en sterk tilhenger av frihet under ansvar – men da må medarbeiderne også ta det ansvaret. Rekkefølgen er i ferd med å snu, og derfor blir vi litt bortskjemte, utdyper han.

Anbefaler utlandet

Som guttunge var han nerden i venneflokken – han som alltid skulle skru fra hverandre ting, for så å sette dem sammen igjen. Naturlig nok ble det matematikk og realfag som fanget interessen hans på skolen. Han slet mer med språk, men det gjorde han noe med.

– Da jeg søkte meg til The University of Glasgow var jeg fast bestemt på at to år i utlandet ville gjøre meg godt, både språklig og kulturmessig. Det har jeg aldri angret på. i dag er arbeidsspråket mitt engelsk, og jeg har fått nærkontakt med en annen kultur. Dette har hjulpet meg, også som leder, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Kort karriere

Spontanitet var nøkkelordet for begynnelsen av hans høyere utdannelse. Han søkte seg til den populære Distriktshøgskolen i Halden, dessverre uten å komme inn. I stedet gikk ferden til Tune tekniske høgskole i Sarpsborg. Der hadde han en av tidenes korteste studiekarrierer.

– Etter to dager fikk jeg vite at jeg hadde kommet inn på Trondheim Ingeniørhøgskole, men jeg måtte akseptere plassen der og da og begynne dagen etter. Jeg tok med en rose til hun jeg leiet leilighet av og forklarte situasjonen. Hun ønsket meg lykke til med et smil, ler han.

Uten leilighet, eller annen kunnskap om Trondheim, dro han opp med nattoget. med kart i hånden fant han frem til skolen. Etter å ha holdt øyne og ører åpne fikk han en hybel 150 meter fra høgskolen. Blinken var truffet. Dealen var closet.

– Jeg traff dessuten min tilkommende i Trondheim etter kort tid, smiler han.

Ståle Villumstad (47)

Basware:
Country Manager  Norge og leder for Baswares leveranseapparat i Skandidavia.

Bor:
Ellingsrud i Oslo.

Sivilstand:
Samboer, to barn.

Utdanning:
The University Of Glasgow: Bachelor of science, Sivilingeniør
Trondheim Ingeniørhøgskole: Ingeniør, computing science.

Karriereglimt:
Basware: leder, professional services.
Basware: Direktør, professional services.
Contempus: Leder, professional services.
Contempus: Leder for forskning og utvikling og professional services.
Component Software: Leder, professional services.
Component Software: Prosjektleder.
Component Software: Seniorkonsulent.@
Mikon / Inenco: Softwareutvikler.

Hobbyer:
Skyting, skihopping, seiling og båtliv.