Trenger du hjelp til montering av flatpakkede Ikea-møbler? Ring en taskrunner.  

Foto

Stadig flere frilansere i Sverige

Publisert: 20. april 2015 kl 10.04
Oppdatert: 20. april 2015 kl 10.41

Som i USA, hvor det snart er flere frilansere/selvstendig næringsdrivende enn fast ansatte, er skiftet i økonomien først og fremst teknologidrevet, både i forhold til nye og mobile plattformer, men ikke minst betalingsløsninger. Andre faktorer Robin Teigland peker på til magasinet er finanskrisen, hvor mange mistet sin faste jobb, en annen oppfatning, hvor innovasjoner på nettet sprer seg raskt og kanskje viktigst; en helt annen innstilling til det å være fast ansatt blant yngre arbeidstakere. Drømmen om et entreprenørliv, å skape noe selv, levere sterkere hos den oppvoksende generasjon. Man har også trukket frem innføringen av roboter og automatisering, som begge skyter fart i et omfang vi ikke kjenner til.

Det nystartede svenske selskapet Taskrunner tilbyr hjelp til de alt fra handling, til montering av (IKEA-møbler), maling, fiksing av PC etc. etc.etc.

-Om du skriver at du behøver noen som kan sku sammen fem Ikea-stoler i kveld, så kan jeg skaffe det i løpet av en time, sier gründer og leder av Taskrunner, Robin Szekely til magasinet.

I nettverket hans finnes det nå 600 såkalte «runners», som er vanlige privatpersoner, ofte studenter. Bestiller er ofte småbarnsforeldre, villaeiere og unge personer i karrieren. Prisen på tjenesten blir partene enige om i forkant, og Szekely sier at rundt 100 kroner timen er normal timebetaling. Fra hver jobb tar Taskrunner en provisjon på 15 %. Han mener de ikke dumper prisene, men tvert imot driver frem et nytt marked.

I Sverige er 74 % av alle firmaer enkeltpersonforetak, mens tallet er 61 %, eller 322 784 bedrifter, i Norge.

Andelen enkeltpersonforetak, som ikke har noen ansatte, er nå den desidert største kategorien foretakstype i Norge. I motsatt ende utgjør andelen bedrifter med mer enn 250 ansatte (hvor de store norske børslokomotivene befinner seg), bare 0.1 % av det samlede antall bedrifter. Enkeltpersonforetak er også den foretakstypen som øker mest. Tall fra SSB viser at de økte med 3,3 prosent fra 2013 til 2014. SSBs siste statistikk for nyetableringer etter type foretak viser at mens antallet nyetableringer totalt sett sank fra 2007 til 2011 (fra snaut 49.000 i 2007 til i underkant av 47.000 i 2011) har antallet enmannsforetak skutt i været.

Internasjonal trend

Saken fortsetter under annonsen

Internasjonalt er det nå en «løsere» tilknytningsform i arbeidslivet som på den ene eller den andre måten vinner terreng. Et eksempel på det er en voldsom oppblomstring av ulike arbeidsfellesskap, ofte kalt coworking-fellesskap (i alle fasonger fra inkubatorer og akseleratorer til rene kontorhotell).

I en større analyse av fremtidens arbeidsmarked hevder tidsskriftet The Economist at kreftene bak de endringene vi ser nå har vært i sving siden samlebåndsøkonomien, representert gjennom store firmaer som Ford, begynte å forvitre på 70-tallet. Dette er noe vi kjenner igjen fra Norge. Men for vårt vedkommende skjedde avviklingen av «det gamle» industrisamfunnet parallelt med oppbyggingen av det nye, norske oljeeventyret, som skape en voldsom industriell og teknologisk nyskapning.

På samme måte som er det de enorme teknologiske endringene som nå driver frem helt nye «digitale» tjenester i hva økonomene kaller for en «tilbyder»-økonomi - «on-demand» - særlig i tjenestesektoren.  Selv om «on-demand»-økonomien fortsatt er liten i omsetning, vokser den raskt.

Det utskjelte drosjeselskapet Ûber, grunnlagt i San Francisco i 2009, er nå tilstede i 53 land, med en omsetning som har passert 1 milliard dollar, men hvor verdien er hele 40 milliarder dollar. For investorene har stått i kø. Forretningsideen er å tilby kjøretjenester gjennom en app, som kobler passasjerer med sjåfører. Betalingen skjer gjennom den samme appen hvor Uber tar en splitt av beløpet.

Selskapet Handy formidler rengjøringshjelp; SpoonRocket leverer restaurantmat på døra; Instacart sørger for at kjøleskapet er fullt av det du trenger, mens Medicast formidler leger, Axiom advokater og Eden McCallum konsulenter. Et voksende antall firmaer i USA leverer nå alle slags mulige tjenester med nettet som formidlingssentral. Freelancer.com og Elance-oDesk kobler nå sammen 9.3 millioner arbeidere fra 3.7 millioner selskaper. Omkring 53 millioner amerikanske arbeidere er nå organisert i eget selskap eller som frilanser. I Norge er matkasser levert hjem i ferd med å ta av.

Og alt dette skjer til helt andre, og langt lavere priser, enn tidligere. Det engelske konsulentfirmaet Eden McCallum koordinerer nå et nettverk på 500 frilanskonsulenter til en brøkdel av timeprisen til de store kjente konsulentkjempene som McKinsey eller Deloitte. Det samme gjelder advokater.

«På-bestilling» økonomien utfordrer de fleste sidene av arbeidslivet både i Sverige og Norge, men særlig i andre deler av Vesten, i forhold til hvordan det har vært regulert og organisert frem til nå. Mange er skeptiske til utviklingen. Über har så langt møtt en kald skulder i Norge og i flere andre land, primært fordi de har operert uten lisens og takstameter.

Saken fortsetter under annonsen

I lys av dette mener The Economist at måten flere land vurderer ansettelse på må endres. Europeiske skattesystemer kan ikke lenger behandle frilansere og personer i enkeltpersonforetak som “annenrangs” borgere. De mener at for mye av velferdsstatens ressurser er knyttet opp til det å være ansatt, spesielt pensjon og sykeforsikring.