Spleiselag skal gi flere norske enere i forskning
– Næringslivet burde forske mer. Samtidig vil vi gjerne også at flere som har penger skal bidra til å finansiere forskning, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).
Mandag inviterte regjeringen til stormøte om langtidsplanen for forskning. Regjeringens ambisjon er å løfte fram talenter og gjøre norske forskningsmiljøer verdensledende.
– Mer til forskning
Røe Isaksen mener gaveforsterkningsordningen bidrar positivt. Den innebærer at gaver fra private givere får en statlig påplussing på om lag 25 prosent.
– Det blir rett og slett mer penger til forskning av dette, sier statsråden.
Han mener også det er viktig å bygge miljøer og gjerne stipendiatstillinger rundt de fremste forskningstalentene.
– Vi må tenke «omvendt Real Madrid», som statsministeren formulerte det. Altså i større grad hente talenter hit enn å eksportere dem, selv om vi selvsagt skal gjøre det også, sier han.
Tidligere doktorgrad
Statsminister Erna Solberg sa i sin tale under arrangementet at regjeringen ønsker å legge til rette for en ambisjonskultur og utvikle flere verdensledende miljøer.
– Våre ambisjoner er langsiktige. Derfor mener jeg at noe det viktigste vi gjør i satsingen på verdensledende miljøer, er å sørge for at talentene trekkes til forskning. At de får sjansen til å utvikle seg innenfor trygge rammer. At de får den tiden og de ressursene de trenger til å forfølge gode ideer. At de opplever en forskerkarriere som noe det er verdt å satse på, sa Erna Solberg. Les hele talen hennes her.
Ved møtets avslutning sier Solberg hun fikk mange gode ideer under møtet, men trekker særlig fram ett:
– Kanskje vi skal sørge for at de fremste talentene kan begynne på et forskerløp tidligere i utdanningen, for eksempel ved å gå rett på doktorgradsstudium etter bachelorgrad, sier hun.
LO-sekretær Renee Rasmussen slutter opp om regjeringens målsetting om å utvikle verdensledende forskningsmiljøer, men advarer mot ensidig satsing på talenter og elitemiljøer. Da undergraves tilfanget av kvalitet og langsiktige forskningsressurser, anfører hun.
– Forskning må gjøres til at attraktivt yrkesvalg gjennom faglige utviklingsmuligheter, faste stillinger og gode arbeidsvilkår, tilføyer hun.