Solberg: – Norge er blitt tryggere etter 22. juli
– Norge er blitt et tryggere land etter 22. juli. Både denne regjeringen og den forrige har investert mye penger i norsk beredskap. Det er leit at man i jaget på store overskrifter har underspilt det faktum at Riksrevisjonen faktisk sier at det er gjort mye på dette, sier Solberg, som understreker at det fortsatt er arbeid som gjenstår.
Tirsdag fikk hun vite at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité bestemte seg for å ikke kalle henne inn til lørdagens høring om rapporten om beredskapsarbeidet i Norge. I rapporten slår Riksrevisjonen fast at beredskapen ikke er vesentlig bedre i dag enn under terrorangrepene i 2011.
Stoler på Anundsen
I stedet for personlig oppmøte blir Solberg stilt spørsmål i brevform rundt det såkalte «beredskaps- og sikkerhetselementet» som er opprettet ved Statsministerens kontor. Hun mener det ville vært «overkill» å innkalle en statsminister til høringen.
– Jeg kunne godt ha kommet til høring, men jeg er helt sikker på at justisminister Anders Anundsen kan svare godt på dette, sier statsministeren.
Heller ikke tidligere statsminister Jens Stoltenberg blir bedt om å stille. Stoltenberg, som er på sitt første Norgesbesøk som NATOS generalsekretær denne uka, slipper også å svare skriftlig på beredskapsspørsmål fra sin tid i statsministerstolen.
– Skåner ikke Jens
Venstres Abid Raja mener komiteen vil få de øvrige nødvendige svarene ved å snakke med nåværende justisminister og tidligere justisministre.
– Å kalle inn Solberg og Stoltenberg til høring ville bare medført ekstra støy og kunne tatt oppmerksomheten bort fra det saken egentlig dreier seg om, sier Raja.
Leder av komiteen, Martin Kolberg (Ap), bekrefter at forslaget om skriftlige spørsmål kom fra Arbeiderpartiet. Kolberg avviser samtidig at avgjørelsen er tatt for å skåne den tidligere Ap-lederen.
– Jeg har hørt det argumentet, men vi forholder oss til de saklige elementene i saken, svarer Kolberg, som mener det holder at Stoltenbergs tidligere justisministre Grete Faremo og Knut Storberget møter i høringen.
Tok dissens
Komitémedlem Per Olaf Lundteigen (Sp) ønsket å kalle inn både Solberg og Stoltenberg, men utover dette var vedtaket i komiteen enstemmig. Lundteigen peker spesielt på at Stoltenberg i etterkant av Gjørv-kommisjonens rapport i 2012 sa at han ønsket en endring i ledelseskulturen i egne rekker.
Av andre som møter i lørdagens høring er blant andre kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).
Jon Lea i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, politidirektør Odd Reidar Humlegård samt departementsråd Tor Saglie i Justisdepartementet er også bedt om å møte. (©NTB)
Fakta om Riksrevisjonens kritikk av beredskapsarbeidet
Hovedpunkter i Riksrevisjonens rapport om beredskapsarbeidet som riksrevisor Per-Kristian Foss la fram 21. mai:
- Det er alvorlige svakheter ved Justis- og beredskapsdepartementets arbeid med landets beredskap.
- Beredskapen er ikke vesentlig bedre i dag enn før 22. juli-angrepene i 2011.
- Departementet har ikke oppfylt lederrollen i beredskapsarbeidet slik Stortinget forutsatte.
- Departementet har dårlig styring av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), har gitt fylkesmennene for få ressurser og ikke sørget for god nok læring og evaluering etter øvelser og hendelser.
- Riksrevisjonen avsluttet sine undersøkelser i november 2014. Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier mange tiltak er iverksatt etter dette.
- Riksrevisor Per-Kristian Foss har uttalt at ansvaret for mangler må deles mellom Anundsen og tidligere statsråd Grete Faremo (Ap). De to må begge stille i høring om rapporten i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité lørdag 6. juni. Det samme vil statsminister Erna Solberg (H).
(©NTB)