Solberg: – Lite rom for fossil energi på lang sikt
– Vi må forholde oss til det som blir resultatet av forhandlingene. Det overordnede for oss er å finne en løsning på den største utfordringen for jordkloden, sier Solberg til NTB.
Målet med Paris-møtet er å bli enige om en avtale med tiltak som begrenser de globale utslippene av klimagasser. Den største utslippskilden er forbrenning av kull, olje og gass.
– På lang sikt kan vi naturligvis ikke regne med at det vil være stort rom for fossil energi, sier Solberg.
– Kan bli mindre verdt
Avtalen som skal vedtas i Paris, vil være basert på frivillige klimamål som landene har levert inn i forkant av toppmøtet. Direkte begrensninger på energisektoren i Norge eller andre land er derfor ikke aktuelt i denne omgang.
Men både Norge og mange andre land mener avtalen bør inneholde et punkt om at de nasjonale målene gradvis skal skjerpes. I tillegg diskuteres en langsiktig målsetting om drastiske kutt i verdens klimautslipp flere tiår fram i tid.
Svært store kutt er nødvendig hvis vi skal kunne regne med å nå målet om å unngå global oppvarming på mer enn 2 grader. Bruken av kull og olje må i så fall reduseres kraftig – noe som også vil påvirke etterspørsel og oljepris.
– Skal vi nå klimamålet, kan det hende at fossil energi vil få mindre økonomisk verdi enn da prisen lå på toppen, sier Solberg.
Hun understreker samtidig at mer bruk av naturgass kan redusere utslippene på mellomlang sikt. Grunnen er at gass, som Norge eksporterer til en rekke europeiske land, har lavere utslipp enn kull.
Nøytralt
Et av Norges forslag i forhandlingene er såkalt global klimanøytralitet innen 2050. Det betyr at alle verdens utslipp skal veies opp av tiltak som fjerner en tilsvarende mengde klimagasser fra atmosfæren.
Kritikere i SV og miljøbevegelsen mener dette målet er skreddersydd for norsk oljenæring, siden utslippene ikke må kuttes til null. Dette er blitt avvist av klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H), som peker på at målsettingen uansett forutsetter store utslippsreduksjoner.
Erna Solberg (H) fastslår at hensynet til olje- og gassnæringen ikke bør spille en avgjørende rolle i klimaforhandlingene.
– Vi kan ikke la hensynet til petroleumsnæringens rammevilkår styre om vi skal ha en klimaavtale, sier hun.
Den norske økonomien må få flere bein å stå på, understreker Solberg, som kaller dette et av regjeringens aller viktigste prosjekter.
– Krevende mål
Klimamålene som verdens land har meldt inn til FN så langt, er ikke nok til å nå 2-gradersmålet. Det er bakgrunnen for at Norge og en rekke andre land mener målene bør gjennomgås og skjerpes med jevne mellomrom.
– Jeg mener vi fortsatt har mulighet til å nå 2-gradersmålet, men i øyeblikket er det ganske krevende å få det til, erkjenner Solberg.
I etterkant av terroraksjonen i Paris er sikkerhetstiltakene rundt klimatoppmøtet trappet kraftig opp. Solberg tror imidlertid ikke at angrepet vil påvirke forhandlingene i stor grad.
– Stemningen i Paris vil nok være påvirket av det. Men når selve forhandlingene kommer i gang, tror jeg man vil konsentrere seg om å finne en best mulig avtale, sier statsministeren. (©NTB)
Fakta om FNs klimatoppmøte i Paris
- FN-konferanse som varer fra 30. november til 11. desember 2015.
- USAs president Barack Obama, Kinas president Xi Jinping, statsminister Erna Solberg (H) og over hundre andre stats- og regjeringssjefer ventes å delta på åpningsdagen.
- Målet er enighet om en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.
- Paris-møtet er formelt sett det 21. partsmøtet (COP 21) for landene som har undertegnet FNs klimakonvensjon.
- De nesten 200 landene er bedt om å legge fram frivillige nasjonale utslippsmål i forkant av møtet.
- Forrige gang landene prøvde å bli enige om en omfattende internasjonal avtale om utslippskutt var på klimatoppmøtet i København i 2009.
(Kilder: UNFCCC, NTB, Reuters) (©NTB)