Du kan styre hvor påvirket du blir av stress, hevder stressmestringsekspert Hans Egil Gjerde.

Foto

Freeimages

Slik forebygger du salgsstress

Publisert: 13. januar 2015 kl 09.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.31

Eksperttipset for å unngå å havne i stressende salgssituasjoner er enkelt: Du må tenke på forhold som forebygger stress. Hvis ikke kan du risikere å miste store kontrakter eller å bli sykmeldt.

– En selger må tenke over en rekke forhold for å forebygge stress. Noe av det viktigste er at du må lære å ta vare på deg selv, sier salgssekspert Hans Egil Gjerde.

Han mener at du må være flink til å ta pauser for å lykkes. Hvis du ikke gjør det, vil dette prege prestasjonene dine på sikt. Kvaliteten på salgsinnsatsen stiger med riktig rytme og riktig puls. Det er ikke noe hokus pokus. Det eneste du må gjøre er å være bevisst på at kroppen din trenger avkobling for at hodet ditt skal være klart.

Lytting og løsninger

En god selger er en god lytter, heter det. Det er du ikke hvis du er anspent. Gode pusteteknikker gjør at du presenterer bedre, mener Gjerde.

– For å kunne identifisere kundens behov og komme opp med gode salgsargumenter, må du ha en ro og en rutine som bare kan oppnås ved at du får med deg den informasjonen som kunden gir, poengterer Gjerde.

I tillegg er du mer tillitvekkende når du utviser ro og beherskelse i salgsøyemed. Det er ikke uten grunn at kjente skuespillere og musikere benytter seg av puste- og avslappingsteknikker før de skal i ilden. Ved stress kommer også tanken på hva konsekvensene ved å mislykkes vil bli. Dette er ikke produktive tanker. Gjerdes råd er å koble vekk tanker på budsjettkrav og konsekvenser.

Saken fortsetter under annonsen

– Ikke tenk på hva lederen din forventer av deg. Legg vekk de tankene. Bruk heller hodet ditt til å fokusere på deg selv og at du har en jobb å gjøre. Finn ditt egen nivå og vis hva du er god for. Det er dette du må jobbe ut i fra. Hvis du fokuserer på løsninger i stedet for konsekvenser av å mislykkes, vil du få selvtillit og overskudd i salgsarbeidet. Gjør du dette konsekvent, vil du lykkes, forsikrer han.

Valget er ditt

Vi kan få en energilekkasje som setter oss ut av spill både på jobb og hjemme, advarer Gjerde. Han mener at du ikke kan lære deg bort fra alle konflikter og vanskelige situasjoner. I stedet sier han at du bør lære deg å konsentrere energien din om ulike teknikker som kan gi deg forståelse for- og selvinnsikt til å håndtere situasjonene som oppstår. Vi kan ved trening, og en bevisstgjøring, trene på å bruke energien vår på riktig budskap, er mannens budskap.

Farlig jobbstress

Vi leser daglig i avisene om utbrenthet og om folk som møter veggen. En stor del av sykefraværet i næringslivet skyldes stress, faktisk er over halvparten av langtidsfraværet stessrelatert, ifølge Gjerde. Han legger til at 65 priosent av alle norske arbeidstakere føler seg slitne mer enn én gang per uke.

– Noe må gjøres, og vi må gjøre det selv, sier han. Arbeidsgiveres ansvar bør være å legge forholdene til rette for livskvalitet på jobben.

Britisk forskning viser at jobbstress kan være skadelig for kroppen. Dette gjelder særlig de unge. personer under 50 år som har en stressende jobb, øker risikoen for å rammes av hjertesykdom med nesten 70 prosent, sammenliknet med dem som har en roligere jobb, skriver Dagens Næringsliv.

Saken fortsetter under annonsen

– Min mening er at mellom fem og ti prosent av alle hjerte- og karsykdommer kommer av stress på jobben, sa epidemiologen Tarani Chandola ved University College i London for noen år siden til samme avis.

Mange årsaker

Stress kan ha mange årsaker, ifølge Hans Egil Gjerde. Han jobber som foredragsholder innen emnet, i tillegg til å kurse bedrifter i salg. Han mener vi må tenke helhetlig for å lykkes med å forstå sammenhengen. Det er ikke årsakene som avgjør vårt stressnivå, men hvordan vi reagerer på dem. Disse reaksjonene kan vi til en viss grad påvirke.

– I mange situasjoner kan vi velge om vi vil la oss stresse eller ikke. Du har for eksempel sikker opplevd at du på en god dag har kunnet slappe av og kose deg i køen på postkontoret, mens du neste dag i en tilsvarende situasjon får en eksplosiv stressreaksjon som varer dagen ut, sier han.

Det er ikke så mye som skal til. Gjerde påpeker at små justeringer i livsstilen, blant annet regelmessig avspenning, kan gjøre store utslag på stressmestringsskalaen. På denne måten kan du ta livet av stress før stresset når deg.

Det finnes likevel andre faktorer som spiller inn når du blir stresset. Dette kan være problemer med kollegaer, kronisk underbemanning i bedriften, vanskeligheter hjemme, mas fra din omsorgstrengende mor eller din egen dårlige samvittighet.

Stressmestring

Saken fortsetter under annonsen

Hans Egil Gjerde peker på at mange av problemene du får ved å la deg stresse er psykologiske. De vil tappe deg for krefter, både psykisk og fysisk, dersom du ikke tar dem på alvor. Budskapet er klart: Du må ta styringen.

– Selv om det er situasjoner der også arbeidsgiver forårsaker stress, er det i realiteten ditt eget ansvar. Hvis du leter etter andre årsaker, risikerer du å havne i den enkle "offergrøften" hvor du blir liggende til "de andre" forandrer seg. Først da får vi det bedre. Stress er kommet for å bli, det har alltid eksistert som en instinktiv reaksjon på fysisk og psykisk belastning. Denne kamp/flukt-reaksjonen er i seg selv ubetinget positiv, siden stress i utgangspunktet er en positiv kraft som gjør oss i stand til å yte mer og være utholdende i mange situasjoner, legger han til.

Det er viktig å finne årsakene til at du blir stresset for å få bukt med problemene. Når du vet om disse, er det letter å lære å stresse ned.

– I dag er det svært sjelden du står ansikt til ansikt med en frådende sabeltanntiger. I stedet er du hele tiden truet av psykologiske tigere. Det kan være ugjorte arbeidsoppgaver, dårlig samvittighet, hastverksfølelse, tidsnød, jobbkrav, oppgaver og plikter.

Det konstante presset gjør at stressreaksjonen er aktivert nesten 24 timer i døgnet. Vi er ikke konstruert for å tåle slikt press over lengre tid, det gjør oss syke. Stressmestring handler om å lære å "stresse med måte", slik at vi kan utnytte den positive kraften og spenningen i stress til å yte vårt beste når det gjelder.

– På denne måten klarer vi å få avlastning og hvile. Når vi finner denne rytmen, legger vi grunnlaget for det gode liv, avslutter Gjerde.

Slik takler du stress

Saken fortsetter under annonsen

Hans Egil Gjerde er daglig leder i Peliargo AS. Han har utdannelse innen salg og markedsføring, og jobber som kurs- og foredragsholder innen salg, retorikk og stressmestring. her er hans stressmestringstips:

  • Skyld ikke på omstendighetene – du har ansvaret selv
  • Stress forsvinner ikke – det er en kraft som kan brukes positivt
  • Stress skaper et mentalt press. Sørg for å legge dette til side i perioder. Du klarer ikke skyldfølelsen 24 timer i døgnet
  • Stress med måte
  • Ikke se på deg selv som et offer
  • Finn stresskildene
  • Ta deg tid til avlastning og hvile
  • Bli en "ansvarlig egoist"
  • Ha en sunn livsstil
  • Vær sosial utenfor jobb
  • Sørg for å være ansvarlig for ditt eget liv