Rovfugldraken til Tobias Rydberg stuper ned med vinden og skremmer vekk sultne stær og andre fugler.

Foto

Foto: Fagelskramma

Skremte vekk fuglene, ble gründer

Publisert: 19. juni 2015 kl 07.00
Oppdatert: 22. juni 2015 kl 10.01

Svensken fra Eslöv i Skåne hadde forsøkt å dyrke amerikanske blåbær av den store sorten, men merket raskt at arbeidet ble forstyrret av sultne stær og andre fugler. Avlingene ble rett og slett spist opp, da han startet opp for nærmere fire år siden.

Rydberg forsøkte deretter å skremme fugelene med hjemmesnekrete løsninger som blanke cd-plater og gummiugler, uten at fuglene hevet hverken nebb eller vinger av den grunn.

Løsningen på problemet ble det fuglene er mest redde for: rovfugler.

– Jeg prøvde mange forskjellige løsninger som ikke fungerte, og var i tvil om jeg skulle forsette. Så kom jeg over en rovfugldrake som var i bruk både i Frankrike og England, forteller Rydberg.

Han sørget raskt for å få tatt patent på draken, og utviklet den etter egne behov. Leverandør fant han i Kina.

Stuper mot byttet

Et spett festet i jorda, en stang med en lang line og litt vind var det som skulle til. Draken, som ser ut som en glente, holdes i konstant bevegelse av vinden. Av og til stuper den ned.

Saken fortsetter under annonsen

– Jeg har vært selger hele mitt liv, og har alltid drømt om å bli gründer. Jeg har imidlertid ikke turt å satse. At det var et fugleskremsel som utløste drømmen var veldig overraskende, smiler han.

Etter hvert fikk potensielle kunder nyss om fugleskrmselet som virket, og stadig flere tok kontakt for å bestille. Da skjønte han at han måtte starte eget firma. Nå har Rydberg agentur på drakene, og trafikken på hjemmesiden har tidoblet seg i løpet av kort tid – fra 50 til 500 besøkende daglig.

Ikke bare bønder

Han forteller at tjueraddene blir nervøse og urolige av draken. Kunder forteller at også rådyrene har glemt sin besøkelsestid på grunn av den.

Rydberg så for seg at salget av fugleskremslene først og fremst ville ha et potensial innen landbruk og bæravlere, men til sin store overraskelse har han sett at også andre kundegrupper har et stort behov for produktet. Både golfklubber, hoteller, eiendomsmeglere og bilfirmaer har god bruk for å skremme vekk uønskede fugler, forteller han.

Etter et drøyt år som fugleskremselsgründer forteller Rydberg om en lærerik tid. Han har også utvidet sortimentet, og selger andre produkter.

– Mine foreldre sa alltid at det er best og tryggest å være ansatt, og dette er nok mye av grunnen til at jeg ikke har tatt steget før nå. Jeg har lært mye om lover og regler knyttet til entreprenørskap, og jeg har fått et verdifullt nettverk. I tillegg får jeg stadig tilbud om å selge nye og spennende produkter, som jeg fortløpende vurderer. Det er også morsomt at både tv, radio, magasiner og aviser ønsker å skrive om min virksomhet, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

40 åringen forteller at folk kjenner ham igjen på grunn av virksomheten hans.

– Jeg skulle leie ut huset mitt til en kvinne som ikke kunne møte opp selv, så hun sendte en venninne i stedet. «Det er jo deg med fugleskremslene», sa hun. Venninnen var en av mine kunder, smiler han.

Bedriften Fågelskramma har i dag tusentalls kunder, etter et års drift. På bedriftens hjemmeside kan du se både bilder av ulike produkter, såvel som en måke som får et ublidt møte med Tobias Rydbergs fugleskremsel. 

En fugleskremsel som skremmer vannet av fuglene var det som skulle til for at Tobias Rydberg ble gründer.

 
Foto

 Fagelskramma

 

En fugleskremsel som skremmer vannet av fuglene var det som skulle til for at Tobias Rydberg ble gründer.