Skjerper offentlige lærling-regler
Lenge har det vært slik at det offentlige i enkelte tilfeller kan kreve av bedrifter som ønsker offentlige anbud at de skal bruke lærlinger. Nå ønsker regjeringen å stramme inn disse reglene slik at det blir et krav om aktiv bruk av lærlingeordningen for å vinne anbud. Målet er å bruke anbudsprosessen til å redusere køen av lærlinger som ikke får lærlingeplass.
- Det er ingen tvil om at Norge trenger flere fagfolk, og da trenger vi også flere læreplasser. Både bedrifter og offentlig sektor vil ha et stort behov for dyktige medarbeidere med fag- og yrkesutdanning fremover, sier næringsminister Monica Mæland i en pressemelding.
Tusenvis uten lærlingeplass
Nyhetsoppslagene om lærlinger som står uten plass er en årviss gjenganger. Derfor er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fornøyd med at man nå får til en skjerping av reglene om lærlinger i offentlige prosjekter.
- Hvert eneste år er det cirka 8.000 ungdommer som ikke får læreplass. Denne endringen er et viktig tiltak for å skaffe flere læreplasser, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldingen.
Det vil også komme innstramminger i akkurat hva slags jobber disse lærlingene kan ha, sies det i pressemeldingen.
- Vi foreslår i tillegg at det skal være lærlinger tilknyttet det konkrete prosjektet. Det betyr at bedrifter ikke kan vinne anbud uten å bruke lærlingordningen aktivt, sier Røe Isaksen om de nye regelendringene.
LO fornøyde
En annen målsetting bak regelendringen er å gjøre det vanskeligere å være useriøs, all den tid arbeidslivskriminalitet lenge har vært et problem i bransjer som gjerne ansetter mange lærlinger. Dette er en av grunnene til at LO sier seg svært fornøyd med regelendringen.
- Dette er vi veldig fornøyd med, og det er noe vi har etterlyst lenge fordi vi trenger flere læreplasser og satsning på seriøse bedrifter. Det at man er pliktet til å ha lærlinger, som tilsvarer størrelsen på oppdraget, er veldig viktig, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til NRK.