Socialdemokraternes statsminister Helle Thorning-Schmidt og Venstres statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussenetter en valgdebatt i København.

Foto

NTB-scanpix.

Skifte av regjering kan gi ny EU-kurs i Danmark

Publisert: 16. juni 2015 kl 10.20
Oppdatert: 16. juni 2015 kl 10.38

Under sosialdemokratiske Thorning-Schmidts regjeringstid har Danmark lagt seg tett opptil Tysklands linje i flere saker, som sanksjonene mot Russland, den greske gjeldskrisen og sparing og budsjettdisiplin som svar på unionens økonomiske krise, skriver Dagsavisen

Danmark er også det eneste EU-medlemmet utenfor eurosonen som nå vurderer å bli med i EUs felles bankunion.

Kan endre seg

Men den gode stemningen kan komme til å endre seg om den blå opposisjonsblokken kommer til makten etter valget 18. juni, ifølge Dagsavisen. I et valgutspill varsler sentrum-høyrepartiene at de vil snu dansk EU-politikk i retning britisk EU-skepsis.

Dermed kan valget i et av EUs minste medlemsland få innvirkning på en av de største debattene i EU akkurat nå, påpeker Dagsavisen. Skal EU-medlemmene gi mer makt og kontroll til EUs institusjoner som for eksempel er tilfelle i planene om en felles bankunion, eller åpner de for å reforhandle avtalene og ta suverenitet tilbake fra EU til landenes regjeringer, slik britene og David Cameron går inn for.

Den kritiske EU-debatten i Storbritannia handler særlig om EU-borgeres rett til velferdsgoder i Storbritannia. Den britiske regjeringen har dessuten varslet  folkeavstemning om EU-medlemskapet innen utgangen av 2017.

De danske høyrepartiene går ikke så langt, skriver Dagsavisen, men de sier nå at de støtter Camerons planer om å reforhandle EU-avtalen for å sikre at «EU ikke blir en sosial union».

Saken fortsetter under annonsen