Skiferoljen taper penger raskere enn før

Publisert: 7. september 2015 kl 10.58
Oppdatert: 7. september 2015 kl 10.58

Pokerspillet mellom Saudi-Arabia og amerikanske skiferoljeprodusenter kan egentlig beskrives som når en spiller med nesten alle sjetongene og de beste kortene tvinger en spiller med veldig få sjetonger og litt gode kort til å "gå all in". 

Amerikansk skiferolje har så langt klart å følge oljeprisnedgangen som Saudi-Arabia har tvunget frem ved å kutte kostnader, men det strømmer stadig flere hint til overflaten om at det er amerikanerne som sitter på de dårligste kortene.

Financial Times skriver i dag at så langt i år har amerikansk skiferproduksjon medført at det er brukt 32 milliarder dollar mer på investeringer og tilbakebetalinger av lån enn de har fått inn på å selge oljen sin. I hele 2014 var en sammenlignbar størrelse på 37,7 milliarder dollar, skriver avisen.

Spørsmålet er hvor lenge amerikanerne kan holde ut. FT peker på en økning i antallet konkurser og restruktureringer i sektoren. Det er også tegn til at kapitalkranen, som bankene så langt har holdt åpen for produsentene, er i ferd med å gå tørr. Mens selskapene i sektoren solgte obligasjoner og lån for om lag 6,5 milliarder dollar i måneden i begynnelsen av året, ble det kun solgt for 1,7 milliarder dollar totalt for juli og august.

 

Saken fortsetter under annonsen