Scheel-utvalgets leder Hans Henrik Scheel legger frem utvalgets forslag til skattereform. Utvalget gikk inn for å redusere selskapsskattesatsen til 20 prosent. SSBs utregninger viser at en reduksjon til 25 prosent gir velferdsøkning.

Foto

Vidar Ruud / NTB scanpix

Skattekutt går i pluss

Publisert: 17. juni 2015 kl 10.55
Oppdatert: 17. juni 2015 kl 11.03

Det er Geir H. M. Bjertnæs i SSB som står bak rapporten Velferdseffekter av redusert selskapsbeskatning i Norge.

Studiens viser at en provenynøytral skattereform der selskapsskatten reduseres, kan generere en velferdsgevinst.

Hovedforklaringen er at redusert selskaps- og kapitalinntektsbeskatning reduserer rentefradraget og dermed også overinvestering i bolig.

Skatteletten stimulerer også produktiviteten i produksjonen og sluttforbruket, og dermed velferden.

I tilfeller der redusert selskapsbeskatning fører til et redusert kapitalavkastningskrav, vil investeringene øke. Dette øker kapital per arbeider, som i modellen igjen presser opp lønningene.

Dermed øker tilbudet av arbeid, som sammen med økningen i realkapitalbeholdningen, genererer en økning i BNP. Dette gir økte konsummuligheter, og økt velferd, skriver SSB på sine hjemmesider.

Scheel-utvalgets anbefaling foreslo også å redusere selskapsskatten, men utvalget gikk inn for å sette satsen ned til 20 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Mulige negative effekter

Men det hadde ikke vært en samfunnsøkonomisk studie om man ikke tok noen forbehold. Studien viser flere scenarioer, og finner at velferdseffekten er marginalt negativ i et mer pessimistisk scenario der slik skattelette ikke stimulerer investeringene.

Studien viser også at ulempen ved reformen er at deler av skatteletten tilfaller utenlandske kapitaleiere. Dessuten vil økningen i inntektsskatten øke skattekilen i arbeidsmarkedet. Lavere avkastning av å arbeide reduserer arbeidstilbudet, og forsterker på denne måten velferdskostnaden forbundet med at arbeidstilbudet påvirkes av skatter.