Politimester Geir Gudmundsen og resten av ledelsen i Hordaland-politiet får kraftig kritikk.
Foto
NTB-Scanpix

Skarp kritikk mot politiledelsen i Monika-saken

Publisert: 26. juni 2015 kl 05.00
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Politietterforsker Robin Schaefer varslet forsvarlig da han sa fra om kritikkverdige forhold ved etterforskningen av et drap på en åtte år gammel jente, slår advokatfirmaet Wiersholm fast i rapporten.

Opptredenen som politiledelsen viste Schaefer etter varslingen, representerer et brudd på arbeidsmiljølovens forbud mot gjengjeldelse, ifølge rapporten. Ifølge Wiersholm har politiledelsen i Hordaland ikke fulgt distriktets egne regler for håndtering av varsling.

Øverste ansvarlig

«I denne saken er politimesteren øverste ansvarlig. Selv om han delegerte oppfølgningen av varselet til leder for retts- og påtaleenheten og andre underordnede, var politimesteren likevel løpende orientert og deltok i behandlingen av Schaefers varsel. Både faktisk og rettslig har derfor politimesteren det øverste ansvaret for de feil som er begått», heter det i rapporten.

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja fra Litauen ble funnet død hjemme i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011. Spor på stedet utløste drapsetterforskning, men saken ble henlagt ni måneder senere da politiet konkluderte med at det trolig var selvmord.

I mai i fjor ble saken gjenopptatt, og i oktober ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel litauer, siktet for forsettlig drap. Mannen nekter straffskyld. I februar konkluderte Riksadvokaten med at etterforskningen hadde båret preg av alvorlige mangler.

I kjølvannet av saken har politimester Geir Gudmundsen valgt å tre til side fra stillingen til alle granskingene fullført. 

Saken fortsetter under annonsen

– Det krever mot og styrke å varsle om kritikkverdige forhold. Derfor står det respekt av det Robin Schaefer har gjort, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

Anundsen sier rapporten nå vil bli nøye gjennomgått og fulgt opp med tiltak.

– Granskingen konkluderer med at Schaefer varslet forsvarlig slik arbeidsmiljøloven krever. Varslingsreglene i politiet må gjennomgås og gjøres kjent, og kunnskapsnivået for behandling av varslingssaker må økes. Vi trenger en kultur der det er rom for å ytre seg om kritikkverdige forhold, der den som varsler blir tatt på alvor og blir møtt med støtte og omsorg, sier justisministeren. 

Rapporten får jurist-kritikk

Granskingsrapporten om behandlingen av varslere i Monika-saken inneholder stor svakheter, mener Juristforbundet.

– Vår hovedinnvending til denne granskingen er at den fokuserer for mye personer og for lite på system, sier president i Juristforbundet Curt A. Lier.

Juristforbundet mener imidlertid at rapportens fire sider med forbedringspunkter på systemnivå er interessante og ber justisministeren å gripe fatt i dette.

Saken fortsetter under annonsen

– Heksejakt på enkeltpersoner er ikke veien å gå når det er systemet som svikter. Det Monika-saken viser er mangelfulle systemer og rutiner. En konkret forbedring som Juristforbundet har foreslått tidligere, er å innføre en ordning med en djevelens advokat i straffesaker, der en utenforstående jurist får som oppgave å utfordre etterforskningen, sier Lier. 

Politimesteren blir sittenede

Politimester Geir Gudmundsen i Bergen vil ikke trekke seg etter rapporten som ansvarliggjør ham for lovbrudd i forbindelse med varslingen i Monika-saken.

Gudmundsen har valgt å tre til side mens granskningene av politidistriktets handlinger i Monika-saken pågår. Via sin advokat, John Christian Elden, går det fram at politimesteren ikke vil gå fra stillingen etter rapporten torsdag.

Det er flere punkter i rapporten Gudmundsen ikke er enig i, selv om han har notert seg hovedpunktene.

– Vi vil nå lese rapporten grundig og vurdere hvordan vi skal forholde oss til den. Politimesteren i Bergen er fortsatt politimester i Bergen så lenge han er politimester i Bergen, skriver Elden i en kort uttalelse. 

 

Saken fortsetter under annonsen

Fakta om Monika-rapporten

Justisdepartementet ba 16. mars advokatfirmaet Wiersholm vurdere de arbeidsrettslige sidene ved arbeidsgiver Hordaland politidistrikts håndtering av politietterforsker Robin Schaefers varsel i den såkalte Monika-saken. Wiersholms hovedkonklusjoner er:

  • Schaefers engasjement for å få gjenopptatt Monika-saken og hans opptreden i den forbindelse må regnes som varsel om «kritikkverdige forhold» etter reglene i arbeidsmiljøloven.
  • Varslene til Politimesteren, bistandsadvokaten, pressen og allmennheten var forsvarlige og dermed lovlige og i henhold til reglene i arbeidsmiljøloven.
  • Arbeidsgivers opptreden etter varslene representerer samlet sett et brudd på Arbeidsmiljølovens forbud mot gjengjeldelse.
  • Arbeidsgiver fulgte ikke Hordaland politidistrikts egne regler for håndtering av varsling.
  • Arbeidsgiver sørget heller ikke for at Robin Schaefers arbeidsmiljø var fullt forsvarlig.