Skap deg en god historie om deg selv
Historiene vi forteller om oss selv er viktige. De former hvordan vi ser oss selv og verden, og de skaper muligheter både for karriereutvikling og i livet ellers. Og desto mer vi tror på historiene, desto mer påvirker de oss. Det skriver Alissa Finerman, ledelseskonsulent, couch og en del av bloggkollektivet til eliteskolen Whartons alumnimagasin Wharton Magazine.
Finerman mener det finnes en reaksjonskjede som ser slik ut::
Ord > Historier > Trossystem > Tenkemåte > Handlinger > Resultater
Og i hver del av kjeden må hver og en av oss ta valg om hvordan vi skal reagere og hva vi skal fortelle om oss selv. Til syvende og sist handler det om å luke ut negative vinklinger på de samme historiene.
Finermann har førstehånds erfaring med hvor sterk effekten av historier og tenkemåte kan være fra egne klienter. Først må man forstå historien man forteller seg selv, og deretter kan man forme denne historien på en måte som bidrar til å styrke selvbildet.
En av klientene hennes har jobbet i markedsføring i 20 år, men tviler på om hun har noe å tilføre enda et reklamabyrå. Hun har ifølge Finerman to mulige, om noe ekstreme, historier hun kan fortelle seg selv.
"Jeg har 20 års erfaring, så jeg forstår bransjen og kan bidra med noe verdifullt", eller "Hvem bryr seg om at jeg har jobbet med dette i 20 år?".
En annen klient har utdanning fra en renomert skole og har jobbet i finans i 10 år, men klienten spør seg om det er mulig å finne en ny jobb i det tøffe arbeidsmarkedet.
Historien hun forteller seg selv er: "Jobbmarkedet er beinhardt nå, så det er umulig for meg å finne noe nytt." Men hun kunne trodd på en annen historie som også er sann: "Jeg er en talentfull person som har vist hva jeg er god for, og jeg skal utvikle meg og vokse uansett hvilke utfordringer som møter meg."
Forming av historien handler ikke om å bare fortelle seg selv at selv håpløse dager har lyspunkter. Finermann peker på at det viktige er at man klarer å sette ting i perspektiv.
Men sørg nå for all del på at historien du forteller er sann, enten den er fra Høgskolen i Bø eller andre steder.